Експерти заявили про скорочення внутрішньої міграції в Росії


Опубликованно 19.01.2018 07:03

Експерти заявили про скорочення внутрішньої міграції в Росії

За останні 15 років росіяни стали вести більш осілий спосіб життя. До такого висновку прийшли аналітики ФНИСЦ РАН та Фонду Еберта в дослідженні «Столиці та регіони», повідомляє газета «Коммерсантъ».

Якщо в 2003 році 18% опитаних росіян відповіли, що живуть там же, де жили їхні батьки, то в 2017-му таких відповідей було 33%, сказано в публікації. Ще 29% респондентів проживають там же, де народилися, «хоча батьки жили не тут», з'ясували аналітики.

Проте близько половини (44%) опитаних заявили про бажання змінити місце проживання. Основною причиною можливого виїзду росіяни називають пошук роботи, з'ясували дослідники. У Санкт-Петербурзі шукати роботу в інших містах і країнах готові 69% опитаних, у районних центрах та сільській місцевості — 67%, привів «Коммерсантъ» дані опитування. У Москві таку відповідь дали 30% респондентів, для них найбільш імовірною причиною переїзду (44%) стали «особисті обставини».

Внутрішня міграція щорічно охоплює 3% росіян, порахували експерти ФНИСЦ РАН та Фонду Еберта. В основному мігрує міське населення провінції, уточнили дослідники. Москва і Санкт-Петербург, незважаючи на привабливість для мігрантів, складають не більше 10-15% від загальної міграції, повідомила газета.

У 2016 році частка іногородніх покупців первинного житла в Москві досягла 25%, що вдвічі більше, ніж за три роки до цього. У червні 2017 року мер Москви Сергій Собянін заявив, що «міграція в Москву в цілому закінчилася», так як 90% житла в столиці купують москвичі.



Категория: Недвижимость