Зелений захід: що потрібно знати про Можайському районі перед покупкою квартири


Опубликованно 20.01.2018 00:48

Зелений захід: що потрібно знати про Можайському районі перед покупкою квартири

Ріелтори називають Можайський район одним з найпрестижніших у столиці — завдяки вдалому розташуванню на заході міста, наявності якісного житлового фонду та розвиненій інфраструктурі.

Середня вартість 1 кв. м на вторинному ринку тут, за даними агентства «Бон Тон», становить 175,2 тис. крб, а середня загальна вартість квартир — близько 7 млн руб. При цьому велика частина житлового фонду припадає на стару забудову 1950-1960-х років, на тлі якої зводяться сучасні будинки.

?Інфраструктура

Можайський район розташований на території Західного адміністративного округу, який вважається одним з найзеленіших в столиці. Поряд зі старими парками за останні кілька років тут з'явилися нові місця відпочинку — наприклад, сквер з ставком і фонтаном у 95-му кварталі, упорядковане узбережжі річки Сетунь. У 2013 році на території району було створено парк для відпочинку та дозвілля жителів загальною площею 1,5 га, а в 2014 році на місці пустиря біля кінотеатру «Бородіно» розбитий сквер. З 1 липня 2012 року в склад району увійшов інноваційний центр «Сколково», на території якого будуються сім тематичних ландшафтних парків.

Одна з переваг району — розвинена спортивна інфраструктура: тут розташований універсальний палац спорту «Крила Рад» — домашня арена однойменного хокейного клубу, спортивний комплекс «Кунцево» з ФОКом, басейном і стадіоном, стадіони «Текстильник» і «Сетунь Парк». На території району будується декількох бізнес-центрів і багатофункціональний спортивно-оздоровчий комплекс з офісними, готельними площами і центром художньої гімнастики.

Можайське шосе (Фото: Фото ИТАР-ТАСС/ Станіслав Красильников)

В Можайському районі немає жодної станції метрополітену: перша — «Давыдково» — відкриється тільки в 2020 році. Проте на кордоні з сусідніми районами знаходяться станції метро «Молодіжна», «Кунцевская», «Слов'янський бульвар», а також залізничні платформи «Сетунь», «робоче селище» і «Кунцево» Білоруського напрямку залізниці. Західна межа району примикає до МКАД, а через його центральну частину проходить Можайське шосе. Крім того, тут будується Північно-Західна хорда, яка з'єднає чотири столичних округи від Сколковского до Ярославського шосе.

«Одним з основних мінусів району є екологія, — говорить генеральний директор компанії «Бон Тон» Наталія Кузнєцова. — За його північної і південної кордонів розташовані функціонують промзони, причому не всі вони нешкідливі (наприклад, тут знаходиться ВІЛС — Всеросійський інститут легких сплавів). Додайте сюди завантажене Можайське шосе, яке проходить через всю центральну частину району, і стане зрозуміло, що абсолютно сприятливу екологію тут назвати не можна».

Новобудови

Зараз первинні продажу квартир ведуться всього в п'яти житлових комплексах — «Level Кутузовський», «Вересаєва, 11», «Концепт House», «Петра Алексєєва», «Свій». Апартаменти представлені тільки в одному проекті — «Лофт 151». Середня вартість житла в новобудовах Можайського району, за даними компанії Est-a-Tet, становить 201,3 тис. руб. за 1 кв. м. В бізнес-класі ціни знаходяться на рівні 253 тис. руб. за 1 кв. м, комфорт-класі — 170 тис. крб. за 1 кв. м. При цьому структура пропозиції представлена в основному комфорт-класом — на нього припадає 62% всіх новобудов.

У структурі пропозиції переважають двокімнатні квартири середньою площею 76,5 кв. м (56%), на другому місці — однокімнатні середньою площею 44,8 кв. м (20,4%), на третьому — трикімнатні середньою площею 103,4 кв. м (18,4%). На частку чотирикімнатних квартир середньою площею 115,8 кв.м припадає лише 4%. На первинному ринку району також представлені багатокімнатні квартири (0,2%) та студії (0,9%).

Вторинне житло

Можайський район представляє собою органічне продовження району Кунцево, тому в обох випадках переважає кількаповерховий забудова 1950-х років — в основному цегляні і панельні п'ятиповерхівки, говорить директор департаменту аналізу та моніторингу ринку Savills в Росії Анатолій Довгань. Оскільки район торкнуться програмою реновації, то близько 150 будинків загальною площею 451,2 тис. кв. м підуть під знос.

Вид на РК «Редан» (Фото: Станіслав Красильников/ТАСС)

Саме в Можайському районі в середині 1990-х — початку 2000-х з'явилися перші елітні новобудови, які і сьогодні можна віднести до высокобюджетному житла. Серед них — РК «Редан» (Можайське шосе, 36), РК «Кунцево» (Можайське шосе, 2) і будинок на вулиці Вересаєва, 6, який вважається першим елітним будинком у столиці. До більш сучасним проектів відносяться «Будинок на Можайськом» (Можайське шосе, 6), РК «Гвардійської» (Можайське шосе, 22).

Однокімнатні квартири в Можайському районі, за оцінкою Savills, коштують у середньому від 4,6 млн руб., двокімнатні — від 7,1 млн руб., трикімнатні — від 10,7 млн руб.

Історія району

Перші згадки про цю місцевість, що одержала свою назву за старою Можайськой дорозі, відносяться до початку XVII століття. За даними краєзнавця Костянтина Авер'янова, приблизно в цей час на березі річки Сетунь була заснована село Манухино з багатим маєтком, яке за два століття не раз змінювало власників. Після скасування кріпосного права на території сучасного Можайського району поступово почала перетворюватися на місце промислового виробництва: тут з'явилися текстильні фабрики московських купців Орлова, Шувалова, Цимфера, шерстоткацкая мануфактура Софії Саксэ, килимова мануфактура Івана Пєшкова, сукняно-ткацька Миколи Шульца. Найбільш великою з них була фабрика з виробництва брезенту та ременів Франца Реддавея.

У 1872 році В цьому районі була побудована Александровська залізниця, поблизу якої виникли нові села — Велика і Мала Сетунь.

Можайське шосе. 1982 рік (Фото: Віктор Кошовий/Фотохроніка ТАСС)

Після 1917 року всі місцеві підприємства були націоналізовані. У 1928 році селище Сетунь увійшов до складу міста Кунцево, а в 1960 році ця територія стала частиною Москви.

Можайське шосе і Горобинова вулиця. 1986 рік (Фото: Віктор Кошовий/Фотохроніка ТАСС)

Читайте також: ріелторські путівники по районах

Зюзино

Некрасівка

Марфіно

Тверської

Дорогомилово

Донський

Таганський

Раменки

Хамовники

Перово

Молжаниновский, Східний і Внуково



Категория: Недвижимость