Москва опустилася у світовому рейтингу за цінами на оренду офісів


Опубликованно 23.01.2018 00:54

Москва опустилася у світовому рейтингу за цінами на оренду офісів

Москва в 2017 році опустилася з 15-го на 23-е місце в світовому рейтингу країн з найдорожчими офісами. Вона також посіла п'яте місце по вартості оренди приміщень в преміальних бізнес-центрах в регіоні EMEA (Європа, Близький Схід і Африка). Про це йдеться в дослідженні міжнародної консалтингової компанії JLL, що надійшов у редакцію.

Переміщення Москви на 23-е місце експерти пов'язують, зокрема, зі зниженням орендних ставок. У минулому році середня вартість оренди дорогих офісів в Москві становила $11,1 тис. за 1 кв. м в рік, а в цьому році — $995. «Пропозиція офісів преміум-класу на московському ринку обмежена всього 18 будівлями, що на тлі стабільного попиту з боку компаній, зацікавлених у відкритті престижного офісу, дозволяє цим бізнес-центрам підтримувати ставки на порівняно високому рівні. При цьому загальний спад на ринку і зростання частки вакантних площ зробили власників таких об'єктів більш відкритими до діалогу. В результаті офіси преміального сегмента в Москві стали доступнішими», — розповіла керівник відділу по роботі з власниками офісних приміщень компанії JLL Єлизавета Голишева.

Лідерство в списку найдорожчих преміальних офісних ринків світу зберігає Центральний район Гонконгу, де ставки оренди підтримуються за рахунок попиту з континентального Китаю і нестачі пропозиції. Вартість оренди приміщень у дорогих бізнес-центрах Гонконгу складає $3,47 тис. за 1 кв. м в рік. Це в півтора рази дорожче, ніж в Мидтауне Нью-Йорка ($2,08 тис.) і Вест-Енді, Лондон ($2,07 тис.), що займають відповідно друге і третє місця рейтингу. У десятку найбільш дорогих ринків також входять Фінансова вулиця Пекіна ($2,04 тис.), Кремнієва долина ($1,7 тис.), Делі ($1,58 тис.), Центральний діловий район Пекіна ($1,54 тис.), Шеньчжень ($1,51 тис.), Маруноучі в Токіо ($1,48 тис.) і Пудун у Шанхаї ($1,45 тис.). Таким чином, сім з десяти лідерів списку розташовуються в Азії.

У п'ятірку країн з найдорожчими офісами в регіоні EMEA, крім Росії, увійшли також Вест-Енд Лондон ($2,07 тис.), лондонський Сіті ($1,16 тис.), міжнародний фінансовий центр Дубаї ($1,02 тис.) і Стокгольм ($1,01 тис.).



Категория: Недвижимость