Верховний суд роз'яснив норми перепланування балконів


Опубликованно 23.01.2018 00:54

Верховний суд роз'яснив норми перепланування балконів

Для того щоб зробити перепланування чи реконструкцію балкону в квартирі, необхідно отримати згоду всіх власників приміщень у будинку. До такого висновку прийшла колегія Верховного суду в ході розгляду позову жителів Краснодара, випливає з матеріалів справи (є в розпорядженні редакції).

Одна з власниць квартири в багатоквартирному будинку переробила свій балкон: поєднала його з кухнею і змонтувала козирок, який закривав огляд сусідів зверху. Сусіди звернулися до місцевої влади, які встановили, що жінка зробила перепланування балкона без дозволів компетентних органів і без згоди сусідів.

Крім того, сусіди подали позов до місцевого суду, в якому вказали, що козирок виходить за кордон балконної плити приблизно на 1,5 м і псує їм вид з балкона, а також образ будинку.

Жінка звернулася в суд із зустрічним позовом, в якому зазначила, що перепланування зробила законно і надала безліч дозволів на проведення робіт з різних інстанцій. Документи, які опинилися в розпорядженні суду, доводили, що перебудова балкона відповідає санітарним і протипожежним вимогам, а також не порушує несучі конструкції. Крім того, в ході судового процесу з'ясувалося, що майбутній ремонт балкона схвалили 49 сусідів і власник нежитлового приміщення будинку, уточнюється в матеріалах справи.

Місцевий суд встав на бік господині і постановив, що перепланування не порушує права та інтереси власників інших квартир, що не створює загрози їх життю, здоров'ю і не змінює цільове призначення приміщень. Влада міста і сусіди з таким рішенням не погодилися і звернулися до Верховного суду.

Верховний суд постановив, що жінка перепланування провела самовільно, так як не погодила її з владою міста та сусідами. Балконні плити входять до складу загального майна, а отже, будь-яка їх перепланування повинна бути узгоджена з усіма власниками приміщень в будинку. Крім того, у постанові суду зазначено, що балкон відноситься до огороджувальних і несучих конструкцій. Верховний суд скасував усі винесені рішення по справі і направив її на новий розгляд.

У листопаді профільний комітет Держдуми підтримав у другому читанні поправки до Житлового кодексу РФ, що посилюють контроль перепланувань в житлових будинках. Поправки дозволяють органам житлового нагляду звернутися в суд з вимогою надати доступ в житлове приміщення, якщо власник відмовляється впускати інспектора для перевірки.

Раніше Верховний суд допустив можливість вилучення нерухомості за незаконне перепланування, а також роз'яснив юридичні особливості переобладнання житлових приміщень в нежитлові.



Категория: Недвижимость