Путін доручив зробити іпотеку доступною для половини російських сімей


Опубликованно 02.02.2018 20:15

Путін доручив зробити іпотеку доступною для половини російських сімей

Володимир Путін доручив раді при президенті зі стратегічного розвитку та пріоритетних проектів розробити заходи, які дозволять половині російських сімей до 2025 року придбати житло в іпотеку. Про це повідомляє газета «Коммерсантъ».

Раді спільно з ЦБ і АІЖК доручено за сім років збільшити зростання кількості сімей, щорічно беруть іпотеку, з 0,85 млн до 2 млн. Обсяг щорічного житлового будівництва також має до 2025 року зрости до 120 млн кв. м, зазначено у статті.

Путін встановив дедлайн розробки нової програми на 1 березня 2018 року, повідомила газета. Для досягнення поставлених завдань президент допустив коригування вже реалізованих проектів.

У АІЖК вважають доручення здійсненним і бачать значний потенціал у розвитку іпотеки в Росії, пояснили «Комерсанту» у відомстві. «В ринкових умовах іпотека є основним інструментом придбання житла. За даними опитувань, близько 8-9 млн сімей готові придбати житло з використанням іпотечного кредиту», — розповів виданню співрозмовник в агентстві.

Джерело «Комерсанта» у фінансово-економічному блоці уряду називає цифру в 2 млн кредитів у році завищеною. За його словами, більшість потенційних позичальників у країні бояться брати кредит, і лише близько 10% з них зможуть продовжувати виплати у разі втрати роботи і пошуку нової. Одночасно нова програма несе ризики для банків: «Якщо інфляція знову збільшиться, то дешеву іпотеку доведеться фондувати дорогими депозитами», — пояснив газеті співрозмовник.

У листопаді 2017 року в Росії був поставлений рекорд по місячній видачі іпотеки: 122 тис. угод на суму 226,6 млрд руб. За 11 місяців з початку 2017 року загальний обсяг видачі житлових кредитів склав 1,73 млрд руб.

В кінці листопада 2017 року Путін запропонував запустити спеціальну іпотечну програму для сімей, у яких з 2018 року народиться друга чи третя дитина. Президент зазначив, що сума виплат буде розраховуватися індивідуально, виходячи з доходу сім'ї, який не повинен перевищувати полуторакратную величину прожиткового мінімуму.



Категория: Недвижимость