Електронні застави по іпотеці введуть в обіг з 1 липня 2018 року


Опубликованно 04.02.2018 00:40

Електронні застави по іпотеці введуть в обіг з 1 липня 2018 року

У Росії перейдуть на електронний документообіг при купівлі житла в іпотеку: з 1 липня 2018 року почне діяти електронна іпотечна заставна. Відповідні поправки в Федеральний закон «Про іпотеку (заставі нерухомості)» і окремі законодавчі акти підписав президент Росії Володимир Путін.

Перехід від паперового до електронного документообігу скоротить витрати банків на всіх стадіях: від видачі до обслуговування іпотечного кредиту, пояснюється в прес-релізі АІЖК, яке брало участь в розробці законопроекту. Це, на думку фахівців АІЖК, буде сприяти подальшому зниженню ставок за іпотечними кредитами для громадян. Впровадження електронної застави також спростить сек'юритизацію, яка дозволяє знизити навантаження на капітал банків і залучати довгострокове фондування, вважають в АІЖК.

Законом визначається, що електронна заставна є бездокументарній цінним папером і буде зберігатися в депозитарії у вигляді електронного документа. Застава буде містити відомості про заставника, первісному заставодержателі і про позичальника по кредиту, дату і місце укладення договору, суму кредиту і термін її сплати, опис іпотечного майна, а також його оцінку.

Покупці житла в іпотеку зможуть заповнити форму електронної застави на порталі Держпослуг, на офіційному сайті Росреестра. Документ підписується електронним підписом заставодавця та заставодержателя, а також завіряється підписом державного реєстратора, пояснюється в прес-релізі.

Перейти на електронне оформлення і видачу іпотеки має намір Сбербанк: 22 листопада президент — голова правління Ощадбанку Герман Греф заявив про плани видавати 80% іпотек онлайн через три-чотири роки.



Категория: Недвижимость