Ріелтори запропонували ввести страхування угод з нерухомістю


Опубликованно 07.02.2018 00:35

Ріелтори запропонували ввести страхування угод з нерухомістю

Російська гільдія ріелторів (РГР) запропонувала ввести страхування угод з нерухомим майном. Захист прав власності придбаного нерухомого майна повинна діяти для всіх угод незалежно від того, проводили її покупець і продавець самі або наймали ріелтора. Про це повідомили «Російській газеті» у РГР.

Ризики покупки нерухомості сьогодні занадто високі, вважають ріелтори. Страхування угод дозволить дотримати інтереси і покупця, і продавця. Якщо угоду визнають недійсною, той, хто позбувся нерухомості, отримає відшкодування, пояснює «РГ».

Ріелтори пропонують кілька механізмів реалізації цієї ідеї. «Перший, коли система страхування інтегрована з системою реєстрації. І люди, які подають на реєстрацію прав, сплачують невеликий збір, страхують таким чином перехід права власності», — розповів «РГ» віце-президент РГР Костянтин Квітні.

Механізм, при якому одноразова премія сплачується в момент реєстрації угоди, може бути реалізована, на думку Апрелева, за рахунок створення фонду. У цьому випадку невеликі внески збираються у фонд, з якого можуть бути виплачені компенсації постраждалим, пояснюється в публікації.

Друга система — страхування титулу. Такий вид захисту власників нерухомості в РГР пропонують зробити схожим з ОСАЦВ: єдині правила, єдиний тариф, пише «РГ». В цьому випадку відбувається страхування всіх угод за єдиним тарифом, за рахунок чого вартість витрат знижується до прийнятного рівня, пояснює видання Апрелев.

Створення фонду обійдеться дешевше учасникам угод. У середньому внески до фонду з кожної укладеної угоди можуть становити 0,1% від вартості нерухомості, повідомив Апрелев. При цьому захист прав покупців житла з допомогою аналога ОСАЦВ оцінюється дорожче в 50-100 разів, додає він.

У листопаді минулого року Мінфін запропонував зобов'язати страховиків вказувати в договорі страхування житла положення про надзвичайних ситуаціях. Якщо людина застрахував своє житло і втратив його з-за стихійного лиха, у тому числі повені або пожежі, в результаті якого був введений режим надзвичайної ситуації, страхова компанія зобов'язана відшкодувати йому втрати в межах встановленого мінімуму, пояснюється суть законопроекту.



Категория: Недвижимость