Вибираємо район: що потрібно знати про Пресні перед покупкою квартири


Опубликованно 13.02.2018 00:57

Вибираємо район: що потрібно знати про Пресні перед покупкою квартири

Пресня довгі роки була недооцінена забудовниками, які воліли розвивати майданчики в інших районах Центрального адміністративного округу (ЦАО) Москви, перш за все в Хамовниках. Однак дефіцит земельних ресурсів у центрі столиці і новий курс розвитку міста за реновації колишніх промислових зон суттєво змінили розстановку сил на ринку новобудов, розповідає керуючий партнер «Метриум Груп» Марія Литинецкая. За її словами, якщо кілька років тому висока концентрація промислових зон в Пресненському була головним недоліком району в очах девелоперів, то сьогодні саме це стало його основною перевагою.

За даними компанії Welhome, в минулому році Пресненський район обійшов весь Західний адміністративний округ за обсягом попиту і став самим затребуваним кластером преміум-сегмента на нього припало 38% від загального обсягу угод з високобюджетним житлом. За обсягом пропозиції преміального житла Пресненський район займає сьогодні перше місце — тут зосереджено більше чверті від всього обсягу таких новобудов у Москві, підрахували в компанії «Бест-Новострой».

Інфраструктура

Пресненський район — один з найбільш розвинених з погляду соціальної, комерційної, транспортної інфраструктури. Тут розташовано понад десяти медичних установ, 40 дитячих садків, 15 шкіл, ліцеї, гімназії, музичні школи, найбільші творчі вузи (Літературний інститут ім. А. М. Гіркого, Академія театрального мистецтва, Московська консерваторія ім. П. І. Чайковського, Московська державна юридична академія).

Саме в Пресненському районі сконцентровані головні московські пам'ятки — пам'ятки архітектури (Будинок Наркомфіну, особняк С. П. Рябушинського, будинок Ситіна) музеї (Музей Сходу, Московський музей сучасного мистецтва, Дім-музей М. Н. Єрмолової), театри (МХАТ, Театр Сатири, театр ім. Моссовєта, драматичний театр ім. А. С. Пушкіна, театри «На Малій Бронній» і «Біля Нікітських Воріт»).

Вид на Будинок уряду РФ і висотку на Кудринській площі (Фото: Артем Коротаєв/ТАСС)

Пресненський район — один з найзеленіших в ЦАО: тут розташовані зоопарк, сад «Акваріум», парки «Пресненський» і «Червона Пресня», парк Грудневого повстання, Червоногвардійські ставки.

На території Пресненського району знаходиться діловий центр «Москва-Сіті», де функціонує великий торгово-розважальний центр «Афимолл Сіті» і торгові галереї в кожній вежі.

На території Пресненського району розташовані сім станцій метро («Міжнародна», «Виставкова», «Діловий центр», «Краснопресненська», «Барикадна», «Бігова», «Вулиця 1905 року»), а також дві станції Московського центрального кільця (МЦК) — «Діловий центр» і «Шелепиха». Крім того, на початок 2018 року заплановано відкриття станції «Шелепиха» Третього пересадочного контуру.

Новобудови

На первинному ринку житла Пресненського району у продажу знаходиться 21 новобудова, підрахували на прохання «РБК-Нерухомості» в компанії «Метриум Груп». Примітно, що тільки в одній з них (CITY PARK) на вибір доступні як квартири, так і апартаменти. Обсяг пропозиції квартир бізнес-класу становить близько 560 лотів, преміум-класу — 780, елітного класу — 35. Загальна кількість квартир у продажу в Пресненському районі становить близько 950 лотів — це 9,7% від усього пропозиції в столиці.

Новобудови Пресненського району

Назва РК Сегмент Тип житла Мінімальний бюджет, млн руб. «Центр-Сіті» бізнес квартири 6,1 млн «Лідер на Пресні» бізнес квартири 9 «Резиденція Моне» преміум квартири 28,5 RedSide преміум квартири 17,3 CITY PARK преміум квартири 8,6 Capital Towers преміум квартири 17 «Великий Козихінський пер., 13-15» елітний квартири 183,6 «Мала Бронная, 15» елітний квартири 181,9 «Будинок на Красіна» бізнес апартаменти 11,1 Клубний комплекс «Світанок Loft-Studio» бізнес апартаменти 64,7 «Пресня Сіті» бізнес апартаменти 8,1 «Пресненський Вал, 21» бізнес апартаменти 9,8 CITY PARK преміум апартаменти 15 «Сади Пекіна» преміум апартаменти 26,6 ОКО елітний апартаменти 30,9 «Місто Столиць» елітний апартаменти 90,3 Вежа «Схід» (комплекс «Вежа Федерація») елітний апартаменти 27,2 «Меркурій Сіті Тауер» елітний апартаменти 39,6 «IQ-квартал» елітний апартаменти 19,5 Апартаментный комплекс «У Патріарших» елітний апартаменти 160 Neva Towers елітний апартаменти 22,5

Таблиця: «Метриум Груп»

Середня вартість квадратного метра квартир в новобудовах бізнес-класу Пресненського району становить 227,2 тис. руб. за 1 кв. м, преміум-класу — 464,8 тис. руб., елітного — 1,9 млн руб. При цьому ріелтори зазначають, що в середньому по Москві цінник на таке житло вдвічі нижче — 924,3 тис. руб. за 1 кв. м.

Пресненские новобудови користуються стабільно високим попитом, особливо проекти, які нещодавно вийшли на реалізацію, говорить голова ради директорів «Бест-Новобудови» Ірина Доброхотова. Серед найбільш затребуваних житлових комплексів вона називає «Центр-Сіті», «Будинок на Красіна», «Резиденцію Моне», RedSide. Зростання інтересу до нерухомості Пресненського кластера аналітики пояснюють появою і розвитком тут усієї необхідної інфраструктури для життя, відкриттям нових станцій метро, поліпшенням транспортної ситуації в районі.

Патріарші ставки (Фото: Наталія Гарнелис/ТАСС)

Вторинний ринок

Ріелтори поділяють територію Пресненського району на три кластери — Патріарші ставки — Нікітські Ворота, Пресня — Тішинка і «Великий Сіті». Житловий фонд тут досить різноманітний — від панельних п'ятиповерхівок, що підлягають знесенню, і дев'ятиповерхових будинків, побудованих в 1960-80-ті роки для членів ЦК і працівників Радміну, до історичних будинків і фасадних сталінок на Патріарших ставках, Садовому кільці, Нікітському бульварі. З ними сусідять елітні житлові комплекси, збудовані в кінці 1990-х — початку 2000-х років («Агаларов-Хаус», «Гранатний Палас», «Будинок біля Нікітських Воріт», «Квартал на Патріарших») і будинками бізнес-класу («Шмітовському, 16», «Будинок на Пресні», «Тріанон»). Нарешті, тут розташовані житлові башти з апартаментами у складі ділового центру «Москва-Сіті».

Житлові будинки мікрорайону «Камінчики», що знаходяться в списку програми реновації, і діловий центр «Москва-Сіті» (Фото: Антон Новодережкин/ТАСС)

За даними «Бест-Новобудови», на вторинному ринку Пресненського району сьогодні виставлено на продаж близько 2,2 тис. квартир. Найдорожча пропозиція оцінюється в 113 млн руб. За таку суму можна придбати багатокімнатну видову квартиру площею 320 кв. м в житловому комплексі 2004 року побудови «Шмітовському, 16». Мінімальний бюджет покупки становить в середньому 6 млн руб. — за стільки продаються однокімнатні квартири в блокових будинках.

Перспективні проекти

У найближчі роки в Пресненському районі з'явиться кілька нових проектів, розповіли опитані «РБК-Нерухомістю» ріелтори. Один з них реалізує компанія Glincom, яка викупила ділянку у Великому Тішинському провулку для будівництва житлового комплексу площею близько 10 тис. кв. м, знає Марія Литинецкая. Їй також відомо про плани по будівництву житлового комплексу на місці ДК ім. Серафимовича (забудовник «Донбуд») та готельно-виставкового комплексу «Юрій Долгорукий» на території «Москва-Сіті» (забудовник MOS CITY GROUP).

«Група компаній «Ташир» має намір вкласти близько $300 млн у будівництво МФК площею 93,7 тис. кв. м на Краснопресненській набережній. За адресою 2-я Звенигородська, вл. 12, на ділянці інвестора (НВО «Спектр-ЛК») планується будівництво близько 160 тис. кв. м нерухомості», — говорить Литинецкая.

Вид на Пресненський район (Фото: Дмитро Серебряков/ТАСС)

Крім того, на 2018 рік запланований вихід на ринок бутік-готелю та житлової частини на 47 квартир у Будинку Наркомфіну (забудовник Valartis), а на місці хлібозаводу № 16 на Звенигородському шосе, 11, девелопер «РосСтройИнвест» збирається побудувати житловий комплекс на 103 квартири, додає генеральний директор компанії Welhome Анастасія Могилатова.

У перспективі найближчих двох-трьох років на території Пресненського району очікується зведення ще приблизно 500 тис. кв. м житла, підрахувала директор департаменту житлової нерухомості Colliers International Катерина Фонарьова.

Історія району

Топоніміка району, згідно однієї з версій, сходить до назви невеликої річки Пресня, що протікала тут у середні століття і дала назву всій місцевості. За іншою версією, сучасна назва походить від Приездной слободи, яка розташовувалася в цих місцях і служила воротами до Москви для гостей з інших руських земель і зарубіжних країн. Все прибували в столицю повинні були отримати дозвіл Московського Великого князя на в'їзд у місто.

Головний вхід в парк культури і відпочинку «Червона Пресня». 1955 рік (Фото: Борис Трепетов /Фотохроніка ТАСС/)

З XVIII століття Пресню стали заселяти зброярі, ковалі, ткачі, пекарі, які перетворили цю частину Москви в ремісничий і торговий центр. На основі кустарного виробництва на початку XIX століття тут почала формуватися промисловість. Навколо району виникли Прохоровська ткацька фабрика, лакофарбова фабрика Мамонтова, котельний завод Сміта, Даниловський цукрово-рафінадний завод, хімічний барвистий завод Оссовецкого, меблева фабрика Шмідта. У радянські роки Пресненський район також залишався центром промислового виробництва Москви. Висновок найбільших підприємств за межі міста почався в кінці 1990-х років.

Читайте також: ріелторські путівники по районах

Південне Бутово

Зюзино

Некрасівка

Марфіно

Тверської

Дорогомилово

Донський

Таганський

Раменки

Хамовники

Молжаниновский, Східний і Внуково

Перово

Зеленоград

Басманний



Категория: Недвижимость