Чого чекати від ринку комерційної нерухомості в 2018 році


Опубликованно 18.02.2018 00:41

Чого чекати від ринку комерційної нерухомості в 2018 році

Експерти чотирьох провідних міжнародних консалтингових компаній очікують відновлення ринку комерційної нерухомості Москви в наступному, 2018 році.

В першу чергу аналітики прогнозують у столиці збільшення введення торгових і офісних площ, зниження частки вільних площ у всіх сегментах комерційної нерухомості, а також незначне зростання ставок оренди чи зберігання їх на поточному рівні.

Торгові центри

«Головний тренд — зниження вакантності приміщень в торгових центрах»

Катерина Земська, керівник департаменту торговельної нерухомості JLL:

— Головним трендом московського ринку торговельної нерухомості в 2018 році буде зниження вакантності в якісних торгових центрах Москви. В умовах обмеженого введення нових об'єктів у 2017 році (близько 200 тис. кв. м) ми очікуємо зниження частки вільних площ з 7,5% у грудні 2016 року до 5,7% у грудні 2017-го. У 2018 році в діючих ТРЦ також будуть поступово заповнюватися площі в торгових центрах, введені в 2015-2016 роках.

Великі мережеві ритейлери продовжують свій розвиток, тестують нові концепції і запускають нові формати. Також ми бачимо зростаючий інтерес до нашого ринку з боку нових міжнародних брендів, та всім для цього потрібні відповідні майданчики у сучасних професійних торгових центрах.

На 2018 рік в Москві анонсовані до введення близько 300 тис. кв. м орендованих площ в торгових центрах. Найбільшими подіями майбутнього року стануть ТРЦ на Каширському шосе (71 тис. кв. м, девелопер — «ЕНКА ТЦ»), «Острів мрії» (160 тис. кв. м, девелопер — ГК «Регіони»), «Арена плаза» (20 тис. кв. м від ВТБ). Примітно, що з усього списку проектів 2018 року тільки один є класичним ТРЦ — проект «ЕНКА ТЦ» на Каширському шосе.

Офіси

«Ми не очікуємо серйозних змін на ринку офісної нерухомості»

Костянтин Лосюков, директор департаменту офісної нерухомості Knight Frank:

— Ми не очікуємо серйозних змін на ринку офісної нерухомості Москви в 2018 році. У міру відходу з ринку дешевих пропозицій середньозважена ставка зросте на 3-5% за рік: в офісах класу А вона складе 24,5 тис. руб. за 1 кв. м на рік без урахування ПДВ і операційних витрат, в офісах класу В — 14 тис. руб. за 1 кв. м.

Введення нових бізнес-центрів виросте щодо 2017 року і складе близько 500 тис. кв. м офісів класу А і В. За рахунок невисокого обсягу нового будівництва, але стабільного чистого поглинання на рівні 600 тис. кв. м в рік вільні площі продовжать скорочуватися і в офісах класу А досягнуть значення 16,7%, а в офісах класу В — 12,6%.

Стріт-рітейл

«Ринок стріт-ритейлу продовжить тенденції поточного року»

Ольга Ясько, директор з розвитку бізнесу Cushman & Wakefield:

— Ринок стріт-ритейлу в 2018 році продовжить тенденції поточного року. У першу чергу це стосується приміщень в торгових коридорах центру Москви, які активно оговтуються від наслідків програми з благоустрою вулиць. У найбільш скрутному становищі опинився сегмент люксових операторів — для них відсутність парковки і повна заборона на рух приватного автотранспорту є критичним фактором для розвитку. Програма з благоустрою міста в майбутньому торкнеться більш віддалені від центру райони столиці, що призведе до поліпшення характеристик окремих приміщень, а значить, до їх більшої ліквідності.

Основний обсяг попиту як і раніше формують і продовжать формувати оператори громадського харчування та продуктові оператори різних форматів. При цьому торгові приміщення, особливо в периферійних районах міста, активно орендують не тільки мережеві продуктові концепції, а також оператори, які торгують окремими видами продукції — м'ясної, рибної, овочевий, хлібопекарської і так далі.

Що стосується вартості оренди, то зараз немає ніяких передумов до їх зміни. А що відзначаються збільшення середніх цін по окремих вулицях у більшою мірою пов'язані з тим, що з ринку були вимиті найбільш ліквідні пропозиції.

Склади

«Ставки оренди на склади збережуться на колишньому рівні»

Елеонора Богданова, регіональний директор департаменту складської нерухомості Colliers International:

— Минулий рік продемонстрував нам, що ринок поступово відновлюється на тлі збереження високого рівня попиту на складські площі. Ми очікуємо, що подібна ринкова активність продовжиться і в 2018 році. При цьому фокус буде зберігатися на розвиток ритейлу, в тому числі онлайн-ритейлу. Не зміниться інтерес і до великих складських площ.

Істотний обсяг готових складських площ, велика частка реалізованих проектів за схемою built-to-suit стримують зростання ставок. Наступного року ставки оренди на якісні склади в Московському регіоні залишаться на колишньому рівні — в діапазоні 3,4–4 тис. руб. за 1 кв. м в рік в залежності від розташування складського комплексу і обсягу орендованого блоку. Вакантність при цьому продовжить знижуватися на тлі низького обсягу спекулятивного введення. Примітним в цьому відношенні стане 2019 рік, коли на ринок повинні будуть повернутися складські площі, які зараз займають орендарі, які очікують власні склади, які реалізуються за схемою built-to-suit.



Категория: Недвижимость