Щоб не знесли: будинки дозволять будувати на приватних ділянках


Опубликованно 19.02.2018 20:04

Щоб не знесли: будинки дозволять будувати на приватних ділянках

Мінбуд Росії підготував ряд законопроектів, які регулюють правові питання, пов'язані з визнанням приватних будинків, котеджів і інших будівель самовільними спорудами. Проекти законів, внесені на розгляд у Держдуму. У разі їх прийняття зміни внесуть до Містобудівна та Цивільний кодекси та Кодекс про адміністративні правопорушення.

Це робиться для того, щоб виключити спроби заміни об'єктів ІЖС багатоквартирними будинками, пояснював раніше глава Мінбуду Михайло Мень. За його словами, нерідкі випадки, особливо в південних регіонах країни, коли громадяни набувають ділянки під індивідуальне житлове будівництво, а на них зводять багатоквартирні будинки, які продають пайовикам.

Редакція «РБК-Нерухомості» розібралася, що можна буде звести на землі для індивідуального житлового будівництва, щоб згодом будови не визнали незаконними і їх не довелося зносити. У матеріалі також зазначено, які об'єкти виключаються з числа самобуду згідно нових законопроектів.

Які будинки можна буде будувати

У проекті закону, підготовленому Мінбудом, встановлюються єдині вимоги до параметрів і процедурі будівництва індивідуальних житлових будов (ІЖБ) в населених пунктах і на дачних ділянках. Згідно з документом, будинок повинен бути окремовстановленим і не складатися з окремих квартир або блок-секцій (під'їздів). Його висота не повинна перевищувати 20 м з кількістю надземних поверхів не більше трьох.

Є умови і загальної площі будівлі: якщо житловий або садовий будинок загальною площею до 500 кв. м, то власнику достатньо відправити повідомлення в органи місцевого самоврядування про плановане будівництво і потім про його завершення. Якщо будинок більше 500 кв. м, то вже потрібно розробити проектну документацію та провести експертизу перед його будівництвом.

Пропонується також розширити функції будівельного нагляду: контролюючий орган зможе проводити перевірку будинків площею до 500 кв. м. Раніше будинку на землях для індивідуального житлового будівництва не підпадали під контроль стройнадзора, що призвело до появи багатоквартирних будинків на дачних ділянках. Законопроекти такі махінації виключають, пояснює Мінбуд.

Які самовільні споруди не знесуть

Самобудом не будуть визнавати об'єкти, зведені з порушеннями встановлених обмежень, але при цьому «побудовані на підставі необхідних погоджень та дозволів, а власник об'єкта не знав про обмеження, які діють щодо його земельної ділянки», пояснили в Мінбуді. Також законопроектом передбачається заборона прийняття рішення про знесення будівель, право власності на які зареєстровано в Єдиному державному реєстрі нерухомості. При цьому можна уникнути зносу, якщо привести об'єкт у відповідність з містобудівними вимогами, запевнили у Міністерстві будівництва.

Крім того, законом закріплюється порядок відшкодування збитків правовласникам земельних ділянок і нерухомості, які розташовані в зонах з особливими умовами використання до набрання чинності цього закону. У Росії 23 такі зони: зони охорони об'єктів культурної спадщини, охоронні зони об'єктів електроенергетики, залізниць, об'єктів трубопроводу, споруди ліній зв'язку, приаэродромные території, придорожні смуги і т. д.



Категория: Недвижимость