Кожен п'ятий продавець в Москві зняв з продажу квартиру


Опубликованно 24.03.2018 01:30

Кожен п'ятий продавець в Москві зняв з продажу квартиру

Власники вторинного житла в Москві і Підмосков'ї знімають з продажу свої квартири. У столиці та області пропозиція скоротилася за рік, з листопада 2016-го, на 22,7% (до 33,2 тис.) і 20,1% (до 47,5 тис.) відповідно. Такі дані наводяться в дослідженні ріелторської компанії «Інком-Нерухомість», що надійшов у редакцію.

Власники квартир знімають їх з продажу, так як не можуть продати за докризової — більш високою — вартості, пояснюють ріелтори. В основному ця тенденція зачіпає сегмент багатокімнатних квартир, так як власникам подібних лотів при завищенні ціни очевидним чином доводиться йти на значні поступки, ніж власникам одно - і двокімнатних об'єктів, наголошується в дослідженні.

Навіть при істотному скороченні числа квартир на вторинному ринку реальна пропозиція перевищує попит покупців в Москві в чотири рази, а в Підмосков'ї — в шість разів, говорить керівник аналітичного центру «Інком-Нерухомості» Дмитро Таганов. За його словами, така різниця між столицею і областю пов'язана з більш низьким попитом на підмосковну нерухомість.

На скорочення попиту в меншій мірі вплинуло його збільшення в жовтні. «На вторинному ринку нерухомості столиці жовтень став першим у цьому році місяцем, у якому укладено найбільше договорів про передоплату у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 8%. Естафету з успіхом взяв листопад, в якому показники попиту були на 5% вище, ніж рік тому», — пояснює директор департаменту вторинного ринку «Інком-Нерухомості» Сергій Шлома.

Середня рублева ціна, за якою власники виставляють квартири на продаж на вторинному ринку Москви, на кінець 2017 року виявиться найменшою за останні чотири роки: 178,2 тис. руб. за 1 кв. м — це мінімум до листопада 2013 року, раніше аналітики прогнозували «Інком-Нерухомості». Ціна продажу, яка фігурує у реальних угодах, знизилася з січня на 8% і зовсім повернулася на рівень 2011 року.



Категория: Недвижимость