Встигнути до 1 березня: як оформити права на будинок по «дачної амністії»


Опубликованно 24.03.2018 01:30

Встигнути до 1 березня: як оформити права на будинок по «дачної амністії»

Залишилося менше місяця до закінчення програми «дачної амністії». З 1 березня 2018 року стати власником заміського будинку стане складніше. До цього терміну власники земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва (ІЖС) можуть зареєструвати права власності на будівлі, поставити їх на кадастровий облік за старими правилами.

З 1 березня для реєстрації права власності на житловий будинок необхідно дозвіл на введення в експлуатацію. Для цього вже потрібно звернутися в орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням такого об'єкта.

Спрощений порядок оформлення поширюється на земельні ділянки, які були надані громадянам до 30 жовтня 2001 року для садівництва, городництва, дачного господарства, а також ІЖС та ведення особистого підсобного господарства. Крім того, «дачна амністія» дозволяє узаконити будівлі, зведені на таких земельних ділянках: садові і дачні будинки, господарські будівлі, лазні, індивідуальні гаражі та індивідуальні житлові будинки. При цьому від отримання дозволу на будівництво житлових будинків, на відміну від садових будиночків, «дачна амністія не звільняє.

Щоб скористатися спрощеним порядком, власникам ділянок, на яких побудовані приватні житлові будинки, необхідно до 1 березня звернутися в Росреестр з заявою про реєстрацію права власності. Заяви, подані до цього терміну, повинні розглядатися за правилами, що діяли до зазначеної дати, запевнили «РБК-Нерухомість» у прес-службі Росреестра.

Для реєстрації знадобиться документ про оплату держмита в розмірі 350 руб., дозвіл на будівництво, правовстановлюючі документи на земельну ділянку і підготовлений кадастровим інженером технічний план житлового будинку. Якщо раніше права на земельну ділянку були зареєстровані, то надавати правовстановлюючі документи на земельну ділянку не потрібно.

Заяви та додані до них документи можна подати через багатофункціональний центр, за допомогою поштового відправлення, в електронному вигляді через офіційний сайт Росреестра або замовивши виїзд фахівця кадастрової палати. Термін розгляду заяви про взяття ділянки на державний кадастровий облік становить п'ять — десять робочих днів.

«Дачна амністія» в цифрах

У Росії попит на програму «дачної амністії» стабільно зростав у перші роки дії закону, з 2012 року спостерігалося зниження кількості зареєстрованих у спрощеному порядку прав, розповіли «РБК-Нерухомості» в прес-службі Росреестра. За даними відомства, в Московській області пік інтересу до дачної амністії припав на 2009 рік, коли було зареєстровано майже 248 тис. прав. У Москві динаміка не збігається з загальноросійської через приєднання в 2012 році нових територій з сільськими поселеннями і дачними товариствами. Після цього затребуваність «дачної амністії» в столиці різко зросла і досягла максимуму у 2015 році — 5,5 тис. прав.

У 2017 році в цілому по Росії по «дачної амністії» зареєстровано майже 295 тис. прав. У Московській області — майже 15 тис. прав, у Москві — 543 права. Це значно нижче (по всіх трьох вибірках) показників 2016 року, відзначають в прес-службі Росреестра.

Всього з моменту вступу в силу 1 вересня 2006 року закону про «дачної амністії» до кінця 2017 року в Росії в спрощеному порядку було зареєстровано майже 12,8 млн прав. У Московській області за цей період по «дачної амністії» зареєстровано понад 1,07 млн прав, у Москві — 85 тис. прав.

До 1 січня 2017 року зареєструвати садовий або дачний будинок в рамках «дачної амністії» було ще простіше. Для цього потрібно сплатити держмито, оформити заяву в Росреестре або МФЦ і подати декларацію, заповнену самим власником.



Категория: Недвижимость