Рем Колхас представив проект реконструкції будівлі ЦДХ на Кримському валу


Опубликованно 26.03.2018 04:25

Рем Колхас представив проект реконструкції будівлі ЦДХ на Кримському валу

У Москві представили архітектурну концепцію реконструкції будівлі Нової Третьяковки на Кримському валу (Центральний будинок художника — ЦДХ). Автор концепції — глава голландського бюро ОМА/АМО, лауреат Прітцкерівської премії Рем Колхас. Супроводом проекту з російської сторони займається ТВО «Резерв» під керівництвом Семена Ламдона і Володимира Плоткіна.

Ідея проекту — пристосування будівлі під сучасні потреби музею і відвідувачів. За словами гендиректора Державної Третьяковської галереї Зельфиры Трегуловой, сьогодні його технічний стан незадовільний: заміни вимагають несучі конструкції, перекриття, а також інженерне обладнання.

Фото: ОМА/АМО

Концепція ОМА/АМО не передбачає радикальної зміни зовнішнього вигляду будівлі — лише у верхній частині споруди планується розкрити частину стіни. Крім того, архітектори запропонували зробити чотири входу в Нову Третьякову, щоб спростити процес переміщення відвідувачів по території галереї.

Основні будівельні роботи розгорнуться всередині будівлі. «Третьяковська галерея на Кримському валу — одне з найбільших у світі виставкових просторів, і при правильній організації це місце може стати наймасштабнішою культурної майданчиком в Москві», — зазначив Колхас.

Фото: ОМА/АМО

Першим ділом архітектори пропонують очистити внутрішній простір від зайвих стін і перегородок, що виникли за час експлуатації будівлі. Після реконструкції тут з'являться чотири функціональні зони. В освітній частини будуть організовані лекційні зали, відкрита бібліотека і кінозал, у виставковій розміститься постійна експозиція, а також простір для тимчасових проектів.

У фестивальній частині з'явиться майданчик для проведення масштабних заходів, як в Кунстхалле або каннському Палаці фестивалів і конгресів. В цій же зоні архітектори пропонують розмістити ресторан з панорамними вікнами (для цього потрібно демонтувати частину стіни), зверненими до Парку Горького, і оглядовий майданчик. Нарешті, в окремому блоці передбачено сховище музейних експонатів. Всі зони при цьому будуть функціонувати в автономному режимі незалежно від роботи інших блоків, підкреслив Рем Колхас.

Фото: ОМА/АМО

За словами Зельфиры Трегуловой, реконструкція Нової Третьяковки, розрахована на кілька етапів, почнеться після проведення повного обстеження будівлі та завершення проектних робіт, які профінансують компанія «Транснефть» і торговий дім ГУМ. Остаточний проект, в свою чергу, буде затверджений тільки після повної передачі будівлі у власність держави. Нагадаємо, впродовж багатьох років у будівлі на Кримському валу було два власника: Третьяковська галерея і Міжнародна конфедерація спілок художників (наступник Спілки художників СРСР). Останню влітку минулого року Верховний суд Росії постановив ліквідувати, проте судовий процес триває і досі, за словами Трегуловой, «триватиме ще кілька місяців».

Фото: ОМА/АМО

Будівля на Кримському Валу, побудоване у 1965-1979 роках за проектом колективу архітекторів під керівництвом Миколи Сукояна і Юрія Шевердяева, — один з найвідоміших московських зразків радянського модернізму. У 2008 році столична влада обговорювали ідею знести будівлю, на місці якого компанія «Інтеко» Олени Батуріної планувала побудувати готельно-офісний комплекс «Апельсин» за проектом британського архітектора Нормана Фостера, проте проект був відхилений.



Категория: Недвижимость