«Чоловіча берлога»: як виглядають дизайнерські мэнкейвы в приватних будинках


Опубликованно 28.03.2018 01:40

«Чоловіча берлога»: як виглядають дизайнерські мэнкейвы в приватних будинках

Поки жінки борються за рівноправність, будують бізнес-імперії і підкорюють світ, чоловіки все наполегливіше відстоюють свою територію — хоча б у межах власного дому. Про це, зокрема, свідчить зростаюча популярність мэнкейвов (від англійського man cave — чоловіча печера) — спеціальних чоловічих просторів, обладнаних для відпочинку або роботи господаря будинку. Мова може йти як про невеликій кімнаті з міні-баром та музичними колонками, так і про більш просторих приміщеннях, обладнаних за останнім словом техніки.

У Росії мода на мэнкейвы з'явилася на початку нульових, на хвилі інтересу до приватного дизайну взагалі. Функцію «чоловічих барлогів» у нас найчастіше виконують гаражі, сигарні кімнати, винні погреби або просто робочі кабінети. Головні характеристики таких інтер'єрів — стриманість і функціональність, каже дизайнер Ольга Фрейман, в портфелі якої десятки мэнкейвов в заміських будинках і міських квартирах.

Чоловіча вітальня в приватному будинку (Фото: Галерея Фрейман)

«Чоловік точно знає, як він збирається використовувати таке простір. Призначення повинно бути очевидно, і головними елементами тут виступають функціональні предмети. Якщо це вітальня з телевізійної зоною, то звукова система не ховається за вбудованими панелями, а, навпаки, гордо демонструється як останнє досягнення у галузі інженерії та промислового дизайну. Кухня також стала однією з улюблених іграшок сучасного чоловіка. Тут важливі технологічні нововведення, які складуть основу інтер'єру, все інше — лише фон. Для таких приміщень характерні рівні поверхні, сталеві елементи, природні фактури», — перераховує Фрейман.

Робочий кабінет в приватному будинку (Фото: Студія Ірини Димової)

Найбільшою популярністю у російських замовників, за словами опитаних «РБК-Нерухомістю» дизайнерів, користуються винні і сигарні кімнати, які одночасно виконують роль вітальні або робочого кабінету. Облаштування такого приміщення обходиться мінімум в 1,5-2 млн руб., в залежності від побажань замовника.

Винні кімнати обладнуються стелажами для модульного зберігання пляшок, а також спеціальними кондиціонерами для підтримки постійної температури — їх вартість починається від 300 тис руб. В курильних кімнатах обов'язково встановлюється витяжка, яка найчастіше робиться за індивідуальним проектом, спеціальні сейфи для зберігання сигар (хьюмідори), бар, рідше — камін.

Винна кімната в приватному будинку (Фото: Галерея Фрейман)

Один з таких проектів розробила декоратор Ірина Димова. Створена нею спеціалізована сигарна кімната розташована в приватному будинку, повністю ізольована від сусідніх приміщень і обладнана могутньою вентиляційною системою. Працюючи над такими проектами, головне — використовувати тільки натуральні матеріали і не захоплюватися «прикрашенням», вважає дизайнер. Інтер'єр кімнати підкреслено строгий і лаконічний, єдиний яскравий акцент — перлинно-коралова оббивка низьких шкіряних крісел, які відтіняють дубові стінові панелі і сірі кашемірові штори. На стелі — люстра, підсвічена галогеновими світильниками-«джедаями», на підлозі — широка дубова дошка медового кольору.

Сигарна кімната в приватному будинку (Фото: Студія Ірини Димової)

Створюючи такі простори, дизайнер повинен продумати проект не тільки з естетичної, але насамперед з технічної сторони. «Найчастіше для таких приміщень потрібна окрема вентиляція, особливий температурний і вологісний режим для зберігання колекційних вин, сигар і — нерідко — творів мистецтва, — зазначає Ольга Фрейман. — Будівельні роботи можна починати до повного узгодження інженерного проекту з дизайном в цілому. В іншому випадку може виявитися, що простір не тільки негарно, але й незручно».

Нерідко дизайн окремої кімнати або цілої квартири пов'язаний з головним чоловічим захопленням — автомобілями. У минулому році у Флориді завершилося будівництво 60-поверхового хмарочоса Porsche Design Tower, всі інтер'єри в якому розроблено дизайн-студією Porsche. Так, наприклад, кухонні гарнітури в апартаментах зроблені з вуглецевого волокна, яке використовується при будівництві гоночних болідів. Крім того, кожна квартира обладнана вбудованим гаражем: підйомник зчитує номерний знак кожного автомобіля і автоматично вибирає поверх, на який буде доставлено транспортний засіб.

Вітальня в цій московській квартирі одночасно служить гаражем для хазяйського мотоцикла (Фото: Ai architects)

В одній з московських квартир дизайнери з бюро AI-architects обладнали спортивний зал з гаражем» для мотоцикла. «Офіс власника квартири знаходиться неподалік, і ця «берлога» в стилі лофт служить для проведення вільного часу після роботи: тут він займається на тренажерах, дивиться спортивні матчі з друзями, влаштовує вечірки. Створення приватного простору для вечірок і дружніх зустрічей і було ключовим завданням, яку ми вирішували», — говорить партнер і співзасновник AI-architects Олександр Томашенко.

Господар квартири привніс в оформлення простору багато особистого: на основі запропонованих їм образів та ідей створювалися авторські графіті, за його бажанням з'явився портрет Аль Пачіно на стіні. Мотив «Формули-1» в оформленні системи зберігання — вона вирішена у вигляді шафок в автомайстерні — став наслідком захоплення замовника швидкістю, гоночними болідами. Автомобільну та індустріальну тему підтримують крани з металевих труб, бочки з-під бензину, використані в якості тумб під раковинами, хромовані деталі інтер'єру.

Головна прикраса мэнкейва в цьому заміському будинку на Новоризькому шосе — належить господареві автомобіль Maserati (Фото: Panacom)

На Новоризькому шосе архітектори з бюро Panacom спроектували комплекс господарської садиби площею понад 2 тис. кв. м. До основного будинку примикає крило площею 200 кв м, в якому розмістився «чоловічий клуб». «Тут господар відпочиває разом зі своїми друзями. В одній з кімнат є кран, звідки ллється пінне пиво, в іншій — винний шафа, великий проекційний екран і диван, оббитий шкірою поні. Тут же варто улюблена машина господаря будинку, подарована його партнером по бізнесу, — Maserati», — перераховує генеральний директор Panacom Арсеній Леонович.

В «клубі» стоїть справжня вінтажна меблі, яку архітектори привезли з блошиних ринків Лондона. Текстиль та численні предмети інтер'єру були зібрані по крупицях в антикварних магазинах Франції і Великобританії. Так господар садиби став ще й власником колекції вінтажного декору.



Категория: Недвижимость