Ровер Curiosity відзначає ювілей на Марсі


Опубликованно 29.03.2018 01:35

Ровер Curiosity відзначає ювілей на Марсі

Марсіанський ровер Curiosity вивчає марсіанські пейзажі з 2012 року. За цей час його дослідження дозволили зробити десятки важливих відкриттів про природу червоної планети. Сьогодні у NASA знаменний день: марсохід подолав поріг в 2000 сол - марсіанських діб.

За весь час своєї подорожі Curiosity проїхав майже 19 кілометрів по поверхні Марса, від зони посадки на рівнині Aeolis Palus до свого місця розташування на горі Шарп. Дистанція може здатися зовсім незначною, але якщо врахувати, що марсоходу доводилося долати складний рельєф, постійно роблячи зупинки для збору даних, то все стає на свої місця. За цей час ровер досяг багато чого: можливо, найбільш значущим його відкриттям стало підтвердження гіпотези про те, що в давнину на Марсі існували умови, придатні для підтримання життєдіяльності звичних нам форм життя. Ще в самому початку шляху Curiosity виявив пересохле русло річки, що доводить, що коли-то на Червоній планеті було багато рідкої води. Саме по собі це не є прямим свідченням існування життя в космосі, але саме подібні відкриття і дозволяють астрономам глибше розуміти історію інших світів

Крім того, за допомогою Curiosity вченим вдалося визначити, що прилегла область, звана Йеллоунайф Бей, коли була величезним озером, а під землею багато мільйонів років текли підземні води. Його дослідницька місія ще не закінчена: астрономи NASA сподіваються, що ровер пропрацює ще як мінімум 2000 сол, перш ніж вийде з ладу.



Категория: Новости