IBM створила найменший у світі комп'ютер


Опубликованно 30.03.2018 02:40

IBM створила найменший у світі комп'ютер

Американська компанія IBM представила найменший у світі комп'ютер, розміри якого складають по одному міліметру в довжину і ширину (висота не уточнюється). Як пише Mashable, комп'ютер, перший прототип якого вже проходить випробування, підтримує роботу з блокчейном. Компанія планує запустити нову систему у виробництво в найближчі п'ять років.

Мініатюризація обчислювальних систем дозволяє використовувати в різних, раніше недоступних пристроях. Невеликі комп'ютери можуть стати в нагоді в системах охорони, "розумного" будинку, в авіації і автомобільної техніки. IBM планує використовувати новий комп'ютер для відстеження посилок, захисту товарів від крадіжки і підробки.

Мініатюрний комп'ютер має процесор з "кількома сотнями тисяч транзисторів", оперативну пам'ять SRAM, сонячну панель, модуль обміну даними (використовує світлодіод для надсилання інформації) і фотоприймач (для прийому відправлених за допомогою світлодіода даних).

Згідно з твердженням IBM, її комп'ютер має таку ж обчислювальну потужність, що і процесор 1990-х років, виконаний на архітектурі x86. Який саме процесор мається на увазі, компанія не уточнила. У 1990-х роках випускалися процесори Intel 80486 (і ліцензійні версії процесора від AMD), Pentium, Pentium II і Pentium III, а також AMD K5, K6 і K7.

Інші подробиці щодо нової розробки американська компанія поки не розкриває. За оцінкою IBM, в серійному виробництві собівартість одного нового комп'ютера складе не більше десяти центів.

Раніше самим маленьким у світі комп'ютером вважалося пристрій M3, розроблене Мічиганським університетом. Воно мало в чотири міліметра в довжину, два міліметри в ширину і чотири міліметри у висоту. Цей комп'ютер був побудований за багатошарової схемою, що включає в себе шари з модулем оптичної комунікації, сонячною батареєю, процесором, радіомодулем, пам'яттю, модулем живлення і акумулятором.

Кількість шарів комп'ютера можна було збільшувати, додаючи нові шари-модулі, наприклад, з датчиком тиску, температури або освітленості. Бездротовий обмін даними M3 міг виробляти на відстані до 20 метрів.



Категория: Новости