Інвестиції в офіси, ТЦ і склади Москви подвоїлися за рік


Опубликованно 30.03.2018 03:50

Інвестиції в офіси, ТЦ і склади Москви подвоїлися за рік

Обсяг інвестиційних угод з офісами, торговими центрами та складами в Московському регіоні за останній рік зріс удвічі — з $1,5 млрд до $3 млрд. До кінця року цей обсяг може ще трохи збільшитися за рахунок угод, які поки не закриті. Про це заявив журналістам керуючий партнер компанії Colliers International Микола Казанський на прес-конференції, присвяченій підбиттю підсумків року на ринку комерційної нерухомості.

Близько половини всіх угод укладено за участю іноземних інвесторів, серед яких переважають британські, китайські, американські інвестиційні фонди, додала директор департаменту досліджень Colliers International по Росії Віра Лежньова. Найчастіше інвестори вкладали гроші в придбання об'єктів ритейлу в Москві — частка столичного регіону в загальному обсязі інвестицій становить сьогодні 84%.

Всього в поточному році в Москві введено 1,3 млн кв. м комерційної нерухомості проти 4 млн кв. м в 2014-му, коли ринок досяг пікового значення, відзначають експерти. При цьому вперше в 2017 році в Москві було введено менше офісів, торгових центрів і складів, ніж в інших містах Росії (39 млн кв. м проти 41,5 млн кв. м).

Падіння обсягів введення комерційної нерухомості в торгової, офісної та складської сферах в Росії закінчиться в 2019 році, прогнозує Микола Казанський. «За три роки показники впали в три рази. Якщо прогнозувати на 2018 рік, можна припустити, що буде введено 2 млн кв. м, з яких 1 млн кв. м доведеться на Москву», — сказав він. А до 2021 року enter комерційної нерухомості в цих сегментах досягне 4 млн кв. м, додав експерт.

В кінці листопада експерти міжнародної консалтингової фірми PwC виступили із прогнозом, що ринок комерційної нерухомості Росії повністю відновиться в найближчі три-чотири роки. Тоді 20% опитаних компанією інвесторів заявили, що планують купувати готові об'єкти в Росії.



Категория: Недвижимость