Старість за чужий рахунок: що таке довічна рента житла


Опубликованно 31.03.2018 03:50

Старість за чужий рахунок: що таке довічна рента житла

Договори довічної ренти відрізняються від інших форм угод з нерухомістю. Особливість їх у тому, що власник передає своє житло у власність іншій особі, але з обтяженням, яким виступає він сам.

Одержувачами ренти зазвичай стають самотні літні люди, які потребують забезпечення і допомоги. Про те, як і на яких умовах укладаються подібні угоди — у картках «РБК-Нерухомості».

РентаЩо це таке і як її отримати

Рента — особливий вид угоди, що передбачає передачу нерухомості в обмін на матеріальне забезпечення власника до його смерті. Власник проживає в квартирі до кінця життя і отримує ренту у вигляді грошових виплат, а після його смерті квартира переходить до платника ренти, з яким укладено відповідний договір.

ЗмістЧим воно відрізняється від ренти

Існує також різновид угоди, що передбачає не фіксовані виплати, а утримання з наданням послуг з догляду. Наприклад, це може бути покупка продуктів і ліків, забезпечення медичної допомоги, оплата рахунків ЖКГ, прибирання, необхідний ремонт житла і т. д. Це називається «довічне утримання з утриманням».

ОдержувачіХто може претендувати на ренту

Одержувачем ренти є власник квартири або, наприклад, подружжя, але це завжди фізичні особи. Якщо одержувачем виступає не одна людина, то строк договору припиняється зі смертю останнього з одержувачів.

Щоб стати одержувачем довічної ренти або змісту, треба бути єдиним власником квартири, яка буде передана платнику ренти. Сама квартира не повинна мати жодних обтяжень та обмежень на розпорядження нею. Платниками ренти можуть виступати фізичні особи та організації.

ПлатежіЯк визначається розмір ренти

Якщо йдеться саме про ренту, а не про зміст, то обмовляється сума платежів. Розмір ренти не повинен бути нижче прожиткового мінімуму того регіону, де проживає одержувач. Із зростанням прожиткового мінімуму на людину платежі індексуються. Як правило, виплати здійснюються щомісячно, якщо в договорі спеціально не обумовлюються інші терміни.

ДоговірЯк його правильно укласти

Договори ренти або змісту не мають певної форми, вони завжди складаються індивідуально. У кожному з них має бути сформульований і докладно викладено перелік умов, які повинен буде дотримати платник ренти. Наприклад, у випадку з рентою там вказується загальна вартість житла, розмір щомісячного грошового платежу і строки його виплати. Якщо літня людина хоче отримувати зміст, то всі необхідні йому послуги також повинні бути описані в договорі.

Нотаріусчи Потрібно завіряти документ

Договір ренти або довічного утримання повинен бути нотаріально завірений. Нотаріус оцінює, дієздатний власник квартири, чи усвідомлює він всі можливі наслідки оборудки. Якщо немає перешкод, він оформляє і завіряє документ.

Засвідчений договір потрібно передати в Росреестр і сплатити держмито. Коли угода буде зареєстрована, новий власник житла отримує свідоцтво про власність. Але зобов'язання за договором ренти не дають йому права розпоряджатися нерухомістю. Лише після смерті колишнього власника новий власник може зняти обтяження з квартири.

Анулювання угодиЯк розірвати договір

Договори ренти або довічного змісту з утриманням розриваються або за угодою сторін, або через суд. Угода може бути визнана недійсною, якщо не виконувалися умови договору і в одержувача ренти є обґрунтовані претензії до другої сторони. Наприклад, якщо за літньою людиною перестали доглядати або виплачувати внески.



Категория: Недвижимость