Нескінченні знижки: скільки можна заощадити при покупці житла в Москві


Опубликованно 03.04.2018 00:25

Нескінченні знижки: скільки можна заощадити при покупці житла в Москві

Знижки на ринку столичного житла стали традиційними з початку кризи 2014 року і в даний час є одним з головних двигунів попиту на ринку. Сьогодні різні акції діє в більшості новобудов Москви, а на вторинному ринку з дисконтом здійснюється більше 80% угод, розповіли ріелтори, опитані редакцією «РБК-Нерухомості».

Редакція з'ясувала у експертів, які знижки можна отримати перед Новим роком на первинному і вторинному ринках житла Москви і варто очікувати продовження дисконтного ралі на житло в наступному 2018 році.

Новорічні акції

Напередодні Нового року ділова активність на ринку житла Москви традиційно падає, що змушує девелоперів йти на максимальні знижки. «Особливо це помітно в останні два тижні, коли потенційні покупці більшою мірою зайняті передсвятковими клопотами. Така ситуація спонукає вводити додаткові знижки, придумувати заохочення і більш креативні формати стимуляції попиту», — говорить директор з продажу ріелторської компанії «НДВ-Нерухомість» Тетяна Подкидышева.

На початок грудня в базі новобудов онлайн-сервісу оголошень ЦІАН було представлено близько 200 спецпропозицій в новобудовах Москви і Підмосков'я. За даними онлайн-сервісу, в переважній більшості проектів новорічні знижки не перевищують 10%, а максимальні досягають позначки в 33%. Менше 10% новорічні знижки зустрічаються досить рідко, відзначають експерти ЦІАН.

Якщо говорити про вторинному ринку, то сезонних і святкових знижок на цьому ринку зазвичай не буває, стверджують ріелтори. «Якщо людині необхідно як можна швидше продати свою житлоплощу, то він піде на знижку незалежно від того, наближається Новий рік, чи ні. Хоча на вторинному ринку нерухомості деякі продавці напередодні цього свята стають більш гнучкими і охочіше погоджуються на дисконт. Власники усвідомлюють, що якщо не вийдуть на угоду в грудні, то продаж житлоплощі, швидше за все, доведеться відкласти як мінімум на місяць з-за низької ділової активності в січні», — пояснює директор департаменту вторинного ринку «Інком-Нерухомості» Михайло Куликов.

Рік знижок

В цьому році як на первинному, так і на вторинному ринку житла, за оцінкою ріелторів, знижки є поширеною практикою. «Великий обсяг пропозиції новобудов у Москві і менш активний попит з боку покупців сприяють ціновій лояльності з боку забудовників. Протягом року середній розмір знижки становив 5-10%, але при цьому деякі об'єкти готові були запропонувати і до 15-20% економії», — згадує Тетяна Подкидышева. Крім прямих знижок девелопери пропонували різні акції, наприклад машино-місце або ремонт в подарунок (або зі значною знижкою), додає вона.

В цілому той чи інший формат підтримки лояльності покупців можна зустріти в більшості новобудов Москви. «Виняток становлять, наприклад, об'єкти на початковій стадії реалізації: на даному етапі і так цінник мінімальний, тому знижки виглядають дивно. Натомість забудовник може запропонувати інші акційні формати», — зазначає Тетяна Подкидышева.

Якщо говорити про вторинному ринку, то за підсумками листопада 84% угод пройшло зі знижкою, яка, за даними «Інком-Нерухомості», становила 8,3%. Максимуму частка угод з дисконтом на вторинному ринку в цьому році сягала у червні та липні (88%). За словами власника агентства нерухомості Century 21 Panorama Realty Костянтина Ламина, середня знижка в більшості випадків становила 2-5%, а максимальні по деяких квартирах доходили і до 20%. Розмір наданої знижки в першу чергу залежить від того, якою була первісна ціна реалізованого об'єкта, уточнює директор департаменту вторинного ринку «Інком-Нерухомості» Михайло Куликов.

Частка угод з дисконтом на вторинному ринку житла Москви

Місяць Частка угод з дисконтом Січень 83% Лютий 84% Березень 85% Квітень 86% Травень 87% Червень 88% Липень 88% Серпень 87% Вересень 87% Жовтень 86% Листопад 84%

Таблиця: «Інком»

Ріелтори, опитані «РБК-Нерухомістю», відзначають, що ця тенденція на московському ринку настала в 2015 році, після початку кризи. «З початку кризи ми спостерігаємо тенденцію до збільшення середнього розміру знижок на ринку нерухомості. Приміром, якщо раніше при бюджеті покупки в 5-6 млн руб. пропозицію про знижку з боку покупця в розмірі 200-300 тис. руб. вважалася неприпустимою, то зараз знижка в 500 тис. руб. вже цілком імовірна», — говорить Костянтин Ламін.

В «Інкомі» наводять приклад з практики, коли знижка перевищувала 30% від початкової вартості пропозиції старої квартири в центрі Москви: у листопаді 2016 року квартира (43 кв. м) в цегельній хрущовці в Хлібному провулку була виставлена на продаж за ціною 17 млн руб., а бюджет угоди склав у травні цього року 11,5 млн руб.

В даному випадку неправильно говорити власне про знижку, уточнює Михайло Куликов. «Йдеться, швидше, про приведення завищеної ціни пропозиції квартири до її реальної ринкової вартості на сьогоднішній день. Зазвичай продавці погоджуються на цей крок після того, як протягом року-двох безрезультатно чекають виходу на операцію», — пояснює експерт.

Хоча, за словами Михайла Куликова, є приклади реального надання дисконту в такому розмірі. Наприклад, коли люди перебувають у складних життєвих обставинах — потрібні гроші на дорогу операцію або власнику терміново потрібно врятувати свій бізнес від банкрутства.

Будь знижок чекати в 2018 році

Ріелтори, опитані «РБК-Нерухомістю», прогнозують, що знижки на ринку новобудов і готових квартир Москви також продовжаться і в 2018 році. За прогнозом Михайла Куликова, в наступаючому році середній розмір знижок на вторинному ринку житла сильно не зміниться, а переважна більшість угод у цьому сегменті буде проходити з дисконтом.

У разі збереження тенденції зниження іпотечних ставок до весни 2018 року в сукупності з можливим впливом на неї політичної складової (президентські вибори) активність покупців буде достатньо високою, що призведе до деякого зниження середнього розміру знижки, вважає Костянтин Ламін.

Якщо говорити про ринок столичних новобудов, то зниження ставок по іпотеці дозволить вирівняти рівень попиту і підвищити продажі, вважає Тетяна Подкидышева. «З іншого боку, в подальшому — за фактом відмови від дольової будівництва і переходу на іншу модель ринку — нас чекає відчутне підвищення цін навіть з урахуванням усіх знижок», — резюмує Тетяна Подкидышева.



Категория: Недвижимость