Фізики зможуть прискорити комп'ютери в сотні разів


Опубликованно 07.04.2018 00:10

Фізики зможуть прискорити комп'ютери в сотні разів

Технологія енергонезалежній пам'яті широко поширена у сучасних пристроях. Її використовують в жорстких дисках, магнітних і флеш-накопичувачах. Як вважають фізики з Єврейського університету, з розвитком кремнієвої фотоніки з'явилася можливість вбудувати флеш-пам'ять в фотонні пристрою. Сьогодні вже існують фотонні пристрої на основі мікросхем — микрорезонаторы, але їх властивості, такі як частота, сильно обмежені. Об'єднавши енергозалежну флеш-пам'ять з кремнієвими фотонними схемами, вчені створили технологію, яка, на їх думку, може прискорити роботу комп'ютерів в сто разів.

Оптичні технології застосовуються сьогодні в лініях зв'язку — наприклад, в оптоволоконних кабелях, які передають оптичні сигнали у вигляді фотонів.

Доктор Уріель Леві — керівник дослідницької групи в Єврейському університеті в Єрусалимі — вважає, що застосування цього методу у микрорезонаторах має межу. На його думку, кремнієва фотоніка — перспективний напрямок, тому інтеграція в неї енергозалежною флеш-пам'яті зробить комп'ютери швидше. Команда вчених продемонструвала це на структурі MONOS (метал-оксид-нітрид-оксид-кремній).

MONOS дозволяє утримувати заряд в тонкому шарі нітриду кремнію, що, в свою чергу, змінює резонансну частоту. Доктор Леві детальніше розповів про дослідження:

"Наше відкриття допоможе створити нові, більш потужні бездротові пристрої, які зможуть передавати дані зі значно підвищеними швидкостями. У світі високих технологій вони будуть критичним перевагою".

Кремнієва фотоніка — перспективний напрям в електроніці, яке повинно знизити споживання енергії, збільшивши при цьому пропускну здатність. Завдяки їй, інженери створюють електронно-оптичні мікросхеми на основі кристала кремнію. Причому чіпи взаємодіють з допомогою оптичних сигналів, а не електричних.



Категория: Новости