Зірка людства згоріла в атмосфері на радість астрономам


Опубликованно 09.04.2018 02:36

Зірка людства згоріла в атмосфері на радість астрономам

Сфера Зірка людства, яку новозеландський космічний стартап Rocket Lab запустив разом з ракетою-носієм Electron у січні 2018 року, зійшла з орбіти і згоріла в атмосфері. Раніше глава стартапу Пітер Бек заявляв, що сфера протримається на орбіті дев'ять місяців.

Після падіння Зірки людства Бек повідомив, що робити прогнози щодо того, скільки вона протримається на орбіті, було складно із-за незвичайної форми і малих розмірів об'єкта. Метрова сфера була зроблена з вуглецевого волокна і 76 світловідбивних панелей трикутної форми. Перед запуском представники Rocket Lab повідомляли, що "Зірка людства" стане самим яскравим об'єктом на небі.

У січні вчені розкритикували запуск диско-кулі: його називали "космічним сміттям" і "актом вандалізму", а також порівнювали з рекламним плакатом на вершині Евересту і різдвяної гірляндою на шиї білого ведмедя. Астрономи скаржилися, що об'єкт створює світлове забруднення і заважає проводити дослідження.

Деякі астрономи зізналися, що зраділи, дізнавшись, що "Зірка людства" згоріла в атмосфері.

"Я радів, коли диско померло в перший раз. Тепер ми знову спостерігаємо це", — написав у твіттері астроном Енді Хоуелл, що працює в обсерваторії Лос-Сумбрес в Каліфорнії.



Категория: Новости