Держдума схвалила зміну керуючих компаній за спрощеною схемою


Опубликованно 09.04.2018 05:00

Держдума схвалила зміну керуючих компаній за спрощеною схемою

Держдума в третьому читанні прийняла поправки до Житлового кодексу, які спрощують зміну керуючих компаній і посилюють контроль за їх роботою. Про це йдеться в надійшов до редакції повідомленні Мінбуду Росії.

Законопроект вводить поняття грубих порушень, за які у керуючих організацій будуть вилучатися будинку з управління. В залежності від тяжкості порушення, вилучати стануть як окремі будинки, де ці порушення допущені, так і всі будинки керуючої компанії.

«Чинна зараз норма дозволяє вилучити будинок з управління недобросовісної КК у судовому порядку після двох неусунутих порушень, що може займати досить багато часу. Ми вважаємо, що у випадку дійсно серйозних проступків керуючої компанії відповідальність повинна наступати без зволікань: законопроект передбачає виключення з ліцензії КК будинків по вирішенню житлових інспекцій. В залежності від виду порушення, здійсненого компанією, з її ліцензії можуть бути виключені як тільки ті будинки, щодо яких було вчинено порушення, так і всі будинки, що знаходяться в управлінні», — розповів глава Мінбуду Михайло Мень.

До числа грубих увійдуть порушення, що спричинило небезпеку для життя і здоров'я проживаючих в будинку, а також навмисні зловживання — наприклад, відмова від передачі технічної документації при переході будинку в управління нової керуючої організації, управління будинками, не включеними в ліцензію, і виставлення платіжного документа таким будинкам.

Одночасно законопроект вводить норму, згідно з якою, якщо у ліцензії СК протягом шести місяців немає жодного будинку під управлінням, житлова інспекція отримає право звернутися до суду, де буде розглянуто питання щодо анулювання такої ліцензії.

Уряд РФ раніше також підготувало законопроект про оплату комунальних послуг безпосередньо їх постачальникам, щоб виключити керуючі компанії з ланцюжка розрахунків. На думку Михайла Мене, прийняття цього законопроекту змусить піти з ринку близько 30% керуючих компаній.



Категория: Недвижимость