Петербург вперше обігнав Москву за обсягом інвестицій в нерухомість


Опубликованно 13.04.2018 03:30

Петербург вперше обігнав Москву за обсягом інвестицій в нерухомість

У першому кварталі 2018 року Санкт-Петербург вперше за історію ринку вийшов на перше місце в Росії за обсягом інвестицій в нерухомість — на нього припало 50% укладених угод. Про це йдеться в дослідженні (є в розпорядженні редакції) міжнародної консалтингової компанії JLL.

На початку року частка операцій з петербурзької нерухомістю була значно нижчою і становила 22% від загального обсягу угод по країні. В абсолютних цифрах показник Північної столиці за рік виріс більш ніж удвічі — з $172 млн до $361 млн. Значущу роль зіграли операції з придбання Leroy Merlin магазинів K-Rauta в Петербурзі (39% від інвестиційного показника міста) і купівлю житлових проектів (37%), відзначають аналітики.

Частка Москви в обсязі операцій по країні знизився з 61% до 44%, а висока частка Петербурга в загальному обсязі інвестицій в 2018 році збережеться, очікують експерти.

Загальний обсяг інвестиційних угод на ринку нерухомості Росії склав в першому кварталі року $728 млн., що на 8% нижче результату аналогічного періоду 2017 року ($792 млн). Найбільша частка інвестицій припала на сектор торгової нерухомості — 33% від загального обсягу. Частка офісного сектору становив 29% від загального обсягу, йдеться в дослідженні.

Частка іноземних інвестицій у загальному обсязі угод збільшилася з 21% у першому кварталі 2017 року до 33% у січні — березні поточного року. Закордонні інвестори продовжують проявляти інтерес до російських активів, і аналітики JLL очікують закриття низки угод з іноземними гравцями в нинішньому році.

«Ринок нерухомості продовжує відновлюватися, проте деяка невизначеність зберігається, — коментує керівник відділу досліджень компанії JLL в Росії і СНД Олеся Дзюба. — Напередодні президентських виборів інвестори вважали за краще взяти паузу, що стало однією з причин затишшя на початку року. Однак великі гравці заявляють про свій інтерес до російських активів, а ряд угод знаходиться в процесі переговорів».

В кінці 2017 року аналітики компанії Knight Frank відзначали, що ряд іноземних інвесторів реалізує свої плани щодо виходу з Росії. Від'ємне сальдо руху іноземних інвестицій на ринку комерційної нерухомості Росії було зафіксовано вперше за останні чотири роки, заявляли експерти.



Категория: Недвижимость