Як інцидент у Солсбері відбилася на нерухомості росіян у Лондоні


Опубликованно 14.04.2018 03:10

Як інцидент у Солсбері відбилася на нерухомості росіян у Лондоні

Російські бізнес-емігранти повертаються з Лондона до Москви — це стало однією з причин зростання попиту на дорогі будинки і квартири в російській столиці, повідомили в початку квітня в ряді московських агентств нерухомості. Причиною цього явища ріелтори назвали складання для президента Путіна списку підприємців, готових повернутися в Росію.

Іншими чинниками, які можуть кардинально вплинути на питання володіння росіянами житлом у Лондоні і переїзд у Росію, опитані «РБК-Нерухомістю» експерти назвали погіршення дипломатичних відносин після інциденту в Солсбері і нові антикорупційні закони Британії.

Росіяни не збираються пакувати валізи

Загострення відносин між Москвою і Лондоном після інциденту в Солсбері поки не вплинуло на попит росіян на покупку житла у Великобританії, відзначили експерти. «Ми не фіксуємо відмов від угод. Більше того, ми відзначаємо інтерес заможних росіян до нерухомості в Лондоні і продовжуємо фіксувати угоди у великих бюджетах, правда, трохи повільніше, ніж зазвичай. Більшість наших співвітчизників, які володіють власністю і проживають в Англії, не збираються пакувати валізи», — заявила голова ради директорів московської компанії Kalinka Group Катерина Румянцева.

Катерина Румянцева, голова ради директорів Kalinka Group:

— У російських ЗМІ активно обговорюється тема, що росіяни вже почали продавати свою нерухомість у Британії, а консультанти нібито фіксують чимала кількість угод з ними, пропонуючи елітну нерухомість в Москві і Підмосков'ї. Звучать сверхоптимистичные прогнози. Але, до нашого спільного жаль, колеги видають бажане за дійсне. Ми уважно вивчаємо поведінка наших клієнтів у Великобританії і не спостерігаємо такого тренда.

Відсутність зниження вітчизняного попиту на нерухомість у Великобританії підтверджує і керівник відділу по роботі з російськомовними клієнтами головного офісу Knight Frank в Лондоні Катерина Зенькович. «Навпаки, тільки на цьому тижні клієнти повідомили про бажання придбати будинок у Лондоні вартістю ?5 млн і закрили ще дві угоди в прискореному режимі», — уточнила Зенькович.

З більшою настороженістю за відносинами між Росією і Великобританією спостерігають інвестори, розповіли в російському офісі британської компанії Savills. «Відмов від угод, за якими вже були досягнуті домовленості, ми не спостерігали. Швидше, деякі бізнесмени, котрі розглядали можливість інвестування в нерухомість в британській столиці, поки взяли паузу», — розповів СЕО, керуючий партнер Savills в Росії Олександр Шаталов.

Хто продовжує купувати нерухомість в Лондоні

Освіта дітей і розвиток приватного бізнесу залишаються основними причинами набуття у власність або довгострокову оренду нерухомості у Великобританії, розповіли в компанії Knight Frank. «Батьки, які купують житло дітям, які навчаються у Великобританії, містять значне число угод на британському ринку нерухомості», — підтвердив Олександр Шаталов. Також, за його словами, велику частку займають бізнесмени, які інвестують в британську нерухомість з метою збереження коштів або купують квартири для тимчасового проживання.

На початку квітня російське посольство у Великобританії рекомендував росіянам відмовитися від відправки дітей на навчання в Сполучене Королівство через «непередбачуваних негативних наслідків» і «кампанії з дискредитації Росії і росіян».

В загальній структурі попиту на ринку елітної нерухомості росіяни становлять близько 13% покупців нерухомості в Англії, зазначили в Kalinka Group. В частці зарубіжних покупців громадяни Росії поступаються представникам Катару, Саудівської Аравії і Китаю, розповіла Катерина Румянцева. Вона нагадала, що Brexit, спровокував падіння курсу фунта, підштовхнув росіян активніше інвестувати в лондонську нерухомість.

Небезпечний для росіян новий британський закон про корупцію

31 січня 2018 року у Великобританії набув чинності антикорупційний закон Unexplained Wealth Order («Ордер на багатство неясного походження»). Документ дозволяє заморозити активи вартістю від ?50 тис. і почати розслідування в разі, якщо їх власник не може пояснити, на яких законних підставах вони були отримані.

Саме цим законом пригрозив росіянам міністр Великобританії з питань безпеки Бен Уоллес у лютому 2018 року. «Вся міць уряду» обрушиться на корумпованих політиків та іноземних злочинців, які використовують Британські острови як притулок, сказав він в інтерв'ю газеті Times.

Зміни в британському антикорупційному законодавстві спрямовані на боротьбу з доходами від серйозних злочинів або незаконно отриманого багатства, а не на пошук інформації про всіх іноземних власників активів, пояснив Олександр Шаталов. «Для отримання ордера на перевірку багатства неясного походження відповідні органи повинні спочатку зробити запит в High Court («Високий суд») Великобританії. З моменту введення цих положень в силу ми не чули про випадки його застосування щодо російських власників нерухомості», — уточнив керуючий партнер Savills в Росії.

Антикорупційний закон вже давно реалізується на практиці. «Ось вже два роки, як ми збираємо інформацію від покупців і продавців про походження коштів. Так, стало більше бюрократичних зволікань — необхідно пройти AML (процедура, що включає в себе комплекс заходів, спрямованих на запобігання використання при укладенні угод коштів, отриманих злочинним шляхом. — Прим. ред.) і СDD (ряд заходів по формуванню об'єктивного уявлення про об'єкт інвестування. — Прим. ред.). На сьогоднішній день ці перевірки необхідні для введення нового клієнта в будь-яку фінансово регулированную компанію. Поки що з цієї причини угоди з нерухомістю не розпадалися», — пояснила Катерина Зенькович з Knight Frank.

Політика, спрямована на боротьбу з відмиванням грошей, розвинена у всьому світі, зазначила Катерина Румянцева. На її думку, прийнятий на початку року у Великобританії закон покликаний аналізувати джерела коштів на придбання нерухомості. «Він позбавлений національної ознаки, інакше б це називалося расизмом», — резюмувала Румянцева.



Категория: Недвижимость