ФАС назвала будівельну галузь лідирує за картельних змов


Опубликованно 15.04.2018 02:45

ФАС назвала будівельну галузь лідирує за картельних змов

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) назвала галузі, які за підсумками 2017 року стали лідерами за кількістю справ про картелі. Про це з посиланням на заступника керівника відомства Андрія Царіковського повідомляє «Российская газета».

Абсолютним лідером за рівнем картелизации в минулому році став будівельний комплекс: кожне четверте справа (24,8%) припало на будівництво, ремонт та обслуговування доріг, йдеться в статті. «Це ринок величезного обсягу — на трильйони рублів, і там досить легко домовлятися, там багато можливостей», — цитує Царіковського газета.

За будівельним ринком за рівнем картелизации слідують ринки лікарських препаратів і медичних виробів (19% порушених справ), а також ринок продуктів харчування (8% справ), відзначає видання.

Всього в 2017 році було порушено 423 справи про антиконкурентні угоди, з яких 360 — це справи про картелі. Більша частина справ (310) стосувалася змов на торгах, що приблизно на 10% більше, ніж в 2016 році. Крім того, антимонопольна служба порушила 204 справи щодо антиконкурентних угод з органами влади та 48 справ — за змовою замовника та учасника торгів, пише газета.

Картельною змовою називається неформальну угоду учасників однієї ринкової галузі спільної політики в області цін і обсягів продажів, а також договірне регулювання обсягів закупівель учасниками ринку. Картель — це група учасників ринку, залучених у змову. У законодавстві багатьох країн картелі заборонені.

«За кожною справою зараз стоїть змова як мінімум десятка господарюючих суб'єктів. Був випадок охоплення 16 транскордонних територій», — повідомив виданню заступник голови ФАС.

Влітку 2017 року ФАС також виявила порушення на суму понад 4,8 млрд руб. при закупівлях в рамках програми з благоустрою Москви «Моя вулиця». Оцінка робіт по благоустрою проводилася за суб'єктивними критеріями, які не дозволяють виявити кращу пропозицію про виконання контракту, пояснювали у відомстві.



Категория: Недвижимость