Дачі в Підмосков'ї за рік подешевшали на 40%


Опубликованно 19.04.2018 02:00

Дачі в Підмосков'ї за рік подешевшали на 40%

Вторинний ринок заміського житла Підмосков'я продовжує залишатися в кризі: відсутність якісної пропозиції і платоспроможного попиту за рік тут подешевшали всі формати нерухомості, з'ясували аналітики компанії «Інком-Нерухомість». Найбільше втратили в ціні традиційні дачі — на 39,5% з початку 2017 року. Тепер середня вартість такого житла становить 5,2 млн руб.

Таунхауси і дуплекси подешевшали на 12%, до 16,2 млн, земельні ділянки — на 13%, до 2 млн руб., ще помітніше просіли котеджі — на 15,3%, до 13,3 млн. За прогнозами ріелторів, у новому сезоні цінники на заміську нерухомість в Підмосков'ї можуть впасти ще на 10-15%.

Незважаючи на різке зниження цін, знайти покупців на підмосковну заміську нерухомість стало складніше: терміни експозиції, за оцінкою ріелторів, зросли приблизно на два місяці. Тепер для продажу котеджу, дачі або ділянки потрібно в середньому вісім місяців, а у випадку з таунхаусами або дуплексами — сім, вказують в «Інкомі».

Причина тому — низька якість такої нерухомості. Так, за оцінкою експертів, половина перебувають у продажу заміських об'єктів в Підмосков'ї морально застаріли і не будуть продані навіть зі знижкою. Ще 30% об'єктів вдасться продати з істотним дисконтом і лише 20% перебувають в реальному товарообігу.

Багато власників, які не можуть реалізувати свої об'єкти протягом тривалого часу, знімають їх продажу. Це вже призвело до того, що пропозиція скоротилася на 6%, до 79,4 тис. об'єктів по всьому Підмосков'ю. З них 44% припадають на котеджі, 29% — на земельні ділянки, ще 25% становлять дачі і всього 2% займають блоковані будинки — таунхауси і дуплекси.

Основний обсяг пропозиції зосереджений на Білоруському (16%), Київському (12%), Ризькому (12%) і Ленінградському (10%) напрямках, говориться в матеріалах «Інкому». За підрахунками ріелторів, середня площа виставленого на продаж котеджу дорівнює 244 кв. м, дачі — 132 кв. м, блокованого будинку — 214 кв. м земельної ділянки — 12 соток.



Категория: Недвижимость