Для підкорення Марса створюють робопчел


Опубликованно 19.04.2018 02:50

Для підкорення Марса створюють робопчел

Космічне агентство NASA курирує різні проекти по вивченню Червоної планети, включаючи Марс-2020 та бурову установку. Однак новий винахід виглядає куди оригінальніше. Марсопчелы - таку назву дали прототипу - покликані замінити в майбутньому ровери, щоб досліджувати самі важкодоступні куточки четвертої планети.

Літаючі апарати розміром не перевищують звичайних бджіл, але їх крила будуть такими ж, як у цикад, чия довжина дорівнює приблизно п'яти сантиметрам. За словами фахівців, такі пропорції необхідні, щоб пристрої могли зависнути в умовах марсіанської атмосфери. Чанг-Квон Кан, інженер з Університету Алабами в Хантсвіллі, написав у блозі агентства:

"Наші попередні обчислення показують, що бджола з крилами цикад зможе зависнути в марсіанській атмосфері. Більш того, потужність, необхідна для марсопчел, буде знижена за рахунок структури складеного крила і інноваційного механізму підзарядки".

На роботизованих бджіл встановлять датчики та пристрої бездротового зв'язку, що дозволить їм збирати дані як по одинці, так і цілим роєм. Вони зможуть зв'язуватися один з одним і повертатися на марсохід для підзарядки.

Чанг-Квон Кан зазначив, що марсопчелы куди вигідніше звичайних роверів з багатьох причин. По-перше, маленький розмір полегшує міжпланетну транспортування. По-друге, вони набагато надійніше, так як з-за спрощеної конструкції їх легше перевірити та попередити неполадки.

Американська команда інженерів об'єднається з фахівцями з Японії, які вже побудували роботів, літаючих в земних умовах. Зараз проект знаходиться в першій фазі, коли вчені повинні визначитися з дизайном крила "бджіл" та їх вагою. В подальшому вони займуться оптимізацією маневрів, пристроями зондування та тестовими польотами.

Поки що людство тільки досліджує Червону планету, але в майбутньому напевно її підкорить. Про те, якими будуть закони марсіанських колоній, ви можете дізнатися з нашого матеріалу.



Категория: Новости