NASA заявило про швидкої втрати ще одного космічного телескопа


Опубликованно 12.05.2018 02:35

NASA заявило про швидкої втрати ще одного космічного телескопа

Зовсім недавно ми повідомляли про те, що час роботи телескопа Кеплер підходить до свого завершення – у апарату залишилося всього кілька місяців до того, як його паливні баки будуть повністю спустошені. Тепер же американське аерокосмічне агентство NASA повідомило про проблеми з орбітальною обсерваторією Фермі. У космічного телескопа заклинив один з двигунів, керуючий становищем однією із його сонячних панелей.

"16 березня цього року обсерваторія «Фермі» зафіксувала неполадки в роботі двигуна одного з блоків її сонячних панелей. В результаті цього зонд перейшов у безпечний режим і відключив всі інструменти. Зараз фахівці NASA намагаються розкрити причину неполадки і розглядають можливість продовжувати спостереження, використовуючи заклинили панель", — з посиланням на інженерну команду NASA повідомив відомий астроном Джонатан Макдауелл.

Нагадаємо, що виведення телескопа «Фермі» на орбіту відбувся 11 червня 2008 року. Спочатку проект мав назву GLAST, однак у серпні того ж року був перейменований на честь фізика Енріко Фермі, брав участь у Манхеттенському проекті, а також був основоположником фізики високих енергій. Космічний апарат обладнаний двома основними інструментами – телескопом LAT, призначеним для огляду неба в гамма-діапазоні, а також детектором гамма-спалахів GBM.

За десять років своєї роботи телескоп встиг виявити тисячі нових гамма-сплесків, гігантських чорних дір та інших об'єктів, які випромінюють світло самих високих енергій, в тому числі і слід від злиття двох пульсарів, відкритий гравітаційної обсерваторією LIGO в серпні минулого року.

Інженери NASA зазначають, що проблеми з двигунами сонячних батарей апарату можуть серйозно обмежити його функціональність і ефективність. Якщо їх роботу не вдасться відновити, то це взагалі може поставити хрест на подальшій науково-дослідній роботі телескопа. Справа в тому, що апарат обертається на досить низькою круговій орбіті навколо Землі. У разі, якщо батареї апарату втратять здатність змінювати своє положення, то в деяких місцях орбіти він буде отримувати вкрай мало сонячної енергії.

Команда, що працює з Фермі, поки не може зрозуміти, що саме спричинило поломку двигуна сонячної панелі. Є припущення, що збій пов'язаний не з механічною, а електронної природою. Якщо це дійсно так, то інженери, швидше за все, зможуть відновити працездатність телескопа. В такому випадку буде розглядатися можливість по зменшенню енергоспоживання для відновлення наукової частини місії, але для початку необхідно зрозуміти точну причину поломки.



Категория: Новости