Робот навчився одягати людей наосліп


Опубликованно 17.05.2018 00:36

Робот навчився одягати людей наосліп

Інженери з Технологічного інституту Джорджії створили робота, який за допомогою штучного інтелекту навчився накидати на людину лікарняне робу. Для цього машині не потрібні камери — вона орієнтується на силу натягу тканини.

Кодова назва автомата — PR2. За задумом творців, одного разу він надійде на службу в лікарні і хоспіси для допомоги пацієнтам, але зараз робот тільки вчиться. Щоб прискорити процес навчання, спеціалісти змоделювали 11 тисяч віртуальних прикладів того, як ІІ натягує халат. Серед них — безпомилкові рухи і грубі помилки. Ґрунтуючись на цих зразках, алгоритм навчився порівнювати силу під час процедури.

Доктор Заккори Еріксон (Zackory Erickson), який курує дослідження, поділився подробицями:

"Люди вивчають навички шляхом проб і помилок. Ми надали PR2 таку ж можливість. Проводити тисячі випробувань на людині було б небезпечно і надзвичайно втомлює. Проте всього один день вивчення симуляцій дав роботу уявлення про те, що відчуває людина, коли одягається".

Разом з тим робот навчається передбачати наслідки своїх дій. Він прогнозує п'яту частину секунди, щоб зрозуміти, як його маніпуляції позначаться на людину. За словами дослідників, менший час збільшувало кількість помилок. Зараз для того, щоб натягнути один рукав халата, ІІ потрібно десять секунд. Фахівці запевняють, що в найближчому майбутньому час скоротиться, а машина опанує всім процесом переодягання.



Категория: Новости