NASA випробувало компактний ядерний реактор


Опубликованно 19.05.2018 02:35

NASA випробувало компактний ядерний реактор

NASA і Лос-Аламосская національна лабораторія (займається ядерними технологіями) успішно випробували компактний ядерний реактор Kilopower, призначений для місячних і марсіанських пілотованих місій. Про це на прес-конференції оголосили представники аерокосмічного агентства, трансляція йшла на сайті організації.

Реактор тестували з листопада 2017-го по березень 2018 року в пустелі штату Невада. Як заявили представники NASA на прес-конференції, під час випробувань показники продуктивності реактора перевищили очікувані.

В якості палива Kilopower використовують уран-235, крім власне реактора в установку входять двигун Стерлінга і генератор змінного струму. Технологія дозволяє безперервно проводити до 10 кіловат енергії протягом десяти років.

Як писав портал Spaceflight News, пристрій має невеликі розміри (осердя реактора порівняємо з рулоном паперових рушників) і досить легке, що важливо при транспортуванні на інші планети.

У NASA пояснювали, що використовувати сонячну енергію на Марсі або на Місяці складно: на супутнику Землі холодна ніч триває 14 днів, на Марсі пилові бурі можуть тривати кілька місяців. Тому для пілотованих місій і для колонізації планет потрібен джерело енергії, здатний працювати в екстремальних умовах.

Заступник глави НАСА з пілотованих програм Вільям Герстенмайер 20 квітня підтвердив наміри США створити навколомісячну орбітальну станцію Lunar Orbital Platform (LOP) — Gateway. За словами Герстенмайера, платформа з екіпажем з чотирьох астронавтів почне працювати в 2025 році, пише Spaceflight News.

З допомогою LOP аерокосмічне агентство планує вивчити різні аспекти висадки людини на Місяць, а також зрозуміти, чи можна використовувати станцію як проміжну базу для марсіанських місій. Для програми LOP — Gateway буде використовуватися корабель Orion, створений Lockheed Martin.

Виводити корабель на орбіту супутника Землі буде надважка ракети Space Launch System (SLS), над якою працює Boeing. Тестовий запуск носія запланований на кінець 2019 року, раніше його неодноразово переносили.

Ракету планували вперше запустити спочатку в 2016-му, потім в кінці 2017 року, пізніше NASA оголосило, що SLS полетить у листопаді 2018-го. Позначаться зрушення тесту ракети на місячній програмі, в космічному агентстві не уточнювали, передавало Reuters.



Категория: Новости