Який статус матимуть апартаменти з тимчасовою реєстрацією


Опубликованно 23.05.2018 02:15

Який статус матимуть апартаменти з тимчасовою реєстрацією

У березні Мінбуд Росії опублікував законопроект, який передбачає можливість тимчасової реєстрації в апартаментах. При цьому законопроект, як і раніше позиціонує апартаменти як нежитлові приміщення.

Недавно московські власті заявили, що апартаменти неможливо буде прирівняти до житла, навіть якщо в них дозволять тимчасово реєструватися за місцем перебування. Експерти ринку нерухомості поділилися думками про те, який статус повинні отримати в цьому випадку апартаменти, необхідна покупцям такої нерухомості реєстрація і як ця можливість відіб'ється на цінах.

«Реєстрацію взагалі не потрібно прив'язувати до житла»

Марія Литинецкая, керуючий партнер компанії «Метриум»:

— Запровадження можливості тимчасово зареєструватися в апартаментах, по суті, і стане фактичним визнанням даного формату нерухомості в якості житлових приміщень. Я вважаю, що за апартаментами слід закріпити особливий статус. З одного боку, необхідно ліквідувати поточний стан, при якому апартаменти зовсім не існують для законодавства. З іншого боку, абсолютно прирівняти даний тип нерухомості до житлових приміщень не можна, так як це фактично скасує всі існуючі будівельні і технічні вимоги до зведення житла. Як один з варіантів вирішення проблеми бачиться мені скасування обов'язкової прив'язки реєстрації до якого-небудь житла. Наприклад, в готелі зараз можна зареєструватися. Чому не можна зробити те ж саме в будь-якому іншому приміщенні, де людина фактично законно проживає?

Нарешті, що стосується податків: як правило, права та обов'язки власника якої-небудь нерухомості визначаються її характером. Відповідно, для апартаментів повинен бути передбачений власний режим оподаткування. Зараз законодавство визначає тільки ставку майнового податку, але ніяк не регулює питання поширення пільг або обмеження розміру ставки. Таким чином, я вважаю, що апартаменти повинні розглядатися як особливий тип житлової нерухомості.

«Тим, хто здає апартаменти в оренду, реєстрація не потрібна»

Тетяна Подкидышева, директор з продажу компанії «НДВ-Супермаркет нерухомості»:

— Апартаменти затребувані серед тих, хто планує здавати такі приміщення в оренду. В цьому випадку питання реєстрації непринциповий. Крім того, квартира підходять тим, у кого вже є житло, і пріоритетним критерієм стає вибір більш цікавого проекту концепції, розташуванню і, зрозуміло, ціною. Іншими словами, в рамках одного і того ж бюджету можна придбати варіант ближче до центру і в комплексі з більш ефектною архітектурою.

Тим, хто купує «для себе», цікава «справжня прописка». Наприклад, пенсіонерка, якій потрібні московські пільги, не буде розглядати даний формат нерухомості. Це «діловий сегмент, який займає свою нішу на ринку і користується певним рівнем попиту. Але якщо ми говоримо про розширення кола покупців, то у визначенні статусу апартаментів потрібні кардинальні зміни.

«Введення тимчасової реєстрації підштовхне попит на апартаменти»

Роман Родіонцев, керівник по роботі з ключовими партнерами Est-a-Tet:

— Можливість тимчасової реєстрації відіб'ється на попиті, так як апартаменти почнуть відповідати вимогам більшої частини покупців. І в залежності від реакції клієнтського ринку будуть змінюватися і ціни. Так, тимчасова реєстрація особливо важлива для тих, у кого немає московської прописки. Крім цього, вона буде необхідна при оформленні соціальних послуг, допомог і пенсій.

Ініціатива прирівняти апартаменти до житла вже робилася, але даний законопроект був відкладений. Основна маса сучасних комплексів, у складі яких є апартаменти, часто пропонує продукт, що повністю відповідає всім вимогам житлового приміщення. Однак у силу обмежень за ГПЗУ, нормам соцзабезпечення та щільності населення в конкретній локації ці приміщення не можуть бути квартирами і продаються апартаменти.

«У апартаментів є своя купівельна аудиторія»

Ірина Доброхотова, голова ради директорів компанії «Бест-Новострой»:

— За минулий рік кількість угод з апартаментами в Москві зросла на чверть. Це говорить про те, що тут склалася своя купівельна аудиторія. Значна частина людей набуває апартаменти не для прописки, а для того, щоб жити в центрі або поблизу від роботи, мати разом з житлом додатковий сервіс або мати в Москві місце, де можна переночувати або поселити приїжджих партнерів по бізнесу. Відповідно, в реєстрації (навіть тимчасової) у цій категорії великої потреби немає.

В апартаментах (у тих, що мають статус готелю) можна і сьогодні оформити тимчасову реєстрацію на п'ять років. І вона, по суті, дає мешканцям ті ж права, що і постійна. Якогось впливу на ціну цей факт не має.

«Деякі апартаменти цілком відповідають вимогам до житла»

Анастасія Могилатова, генеральний директор компанії Welhome:

— Далеко не всі апартаменти не відповідають вимогам житлових приміщень. Багато мають необхідний для житла рівень шуму, інсоляції, висоту стель і інші характеристики. При потрібних показниках апартаменти можна перевести в житловий фонд, однак попередньо варто розрахувати, наскільки це буде ефективно.

Власники квартир платять більший відсоток податку, ніж власники квартир, однак і кадастрова вартість нежитлових приміщень нижче житлових. При перекладі апартаменти в житло є ризик витратити більше коштів, ніж на сплату податків, і тоді переклад виявиться невигідним. Деякі девелопери займаються перекладом в момент будівництва, що означає відповідність всіх лотів в нежитловому будинку заявленим стандартам житла.



Категория: Недвижимость