NASA показало велика червона пляма на Юпітері


Опубликованно 25.05.2018 00:45

NASA показало велика червона пляма на Юпітері

Національне управління США з повітроплавання і дослідженню космічного простору (NASA) представило якісні знімки самої впізнаваною риси Юпітера — так званого Великого червоного плями.

Оприлюднені знімки передані на Землю з борту міжпланетної станції Юнона (Juno), яка в даний час займається вивченням газового гіганта. Фотографії отримані в перших числах квітня під час чергового зближення апарату з Юпітером.

На знімках прекрасно видна структура Великого червоного плями. Це найбільш масштабний атмосферний вихор в Сонячній системі: освіта має розміри близько 40 тисяч кілометрів в довжину і 13 тисяч кілометрів в ширину. Швидкість вітру всередині плями перевищує 500 кілометрів на годину.

На зображеннях можна помітити й інші плями-урагани. Вони мають різні розміри і різний колір — коричневий, білий і червоний. Плями в атмосфері Юпітера зафіксовані як у Південному, так і в Північній півкулі.

Нагадаємо, що «Юнона» була запущена в серпні 2011 року. До мети своєї місії — газового гіганта Юпітера — апарат дістався 4 липня 2016 року. Юнона стала другим космічним апаратом, який вийшов на орбіту навколо Юпітера, після Галілео» знаходився на орбіті навколо газового гіганта з 1995 по 2003 рік.



Категория: Новости