Депутати запропонували видавати іпотеку з 14 років


Опубликованно 30.05.2018 02:50

Депутати запропонували видавати іпотеку з 14 років

Депутат Держдуми від ЛДПР Василь Власов запропонував Минстрою Росії спільно з Центральним банком дозволити видачу іпотеки росіянам з 14 років із закріпленим правом здавати нерухоме майно в оренду. Про це повідомляє «РІА Нерухомість» з посиланням на лист Власова в Мінбуд.

Пропонується також ввести правила, відповідно до яких платежі по іпотеці йшли б спочатку на погашення не відсотків, а суми основного боргу за нерухомість, щоб у разі невиконання зобов'язань загальний розмір пені був менше. «Цей механізм дозволить до 25-30 років молодим людям мати своє власне житло і без всяких проблем створити сім'ю», — підкреслив депутат.

Нинішні фінансові механізми підтримки молодих сімей носять обмежений характер, вважає парламентарій. Він зазначив, що молоді люди в умовах нестабільної економічної ситуації побоюються брати на себе довгострокові фінансові зобов'язання. Тому необхідно створювати абсолютно нові механізми підтримки молодих людей, пояснив депутат. Він додав, що готовий увійти до складу робочої групи по розробці даної ініціативи, випливає з публікації.

У січні поточного року Володимир Путін доручив раді зі стратегічного розвитку та пріоритетних проектів спільно з ЦБ і БУДИНОК.РФ розробити заходи, які дозволять половині російських сімей до 2025 року придбати житло в іпотеку. За сім років щорічна кількість сімей, що беруть іпотеку, може збільшитися з 0,85 млн до 2 млн. Обсяг щорічного житлового будівництва також має до 2025 року зрости до 120 млн кв. м, заявив президент.

Станом на 1 квітня 2018 року розмір рекомендованого доходу, комфортного для обслуговування іпотечного кредиту, знизився порівняно з 1 серпня 2017 року на 6,9% (або на 4,8 тис. руб.) і склав 64,7 тис. руб.

За прогнозами міжнародного рейтингового агентства Moody's, кількість іпотечних позичальників в Росії в 2018 році зросте більш ніж на 1 млн осіб. Темпи видачі іпотеки в країні збережуться на тлі зниження ставок по кредитах і зберігається попиту на житло, вважають в агентстві.



Категория: Недвижимость