Третина житла на продаж у великих містах Росії припала на приватні будинки


Опубликованно 01.06.2018 03:45

Третина житла на продаж у великих містах Росії припала на приватні будинки

Близько 30% від усієї площі житлової нерухомості, виставленої на продаж у великих містах Росії, довелося на котеджі і таунхауси в межах міста. Про це повідомляється в прес-релізі онлайн-сервісу оголошень ЦІАН. У вибірку аналітиків увійшли регіональні столиці з населенням більше 200 тис. чоловік (крім Москви і Санкт-Петербурга). Враховувалися всі будинки (як виставлені на продаж старі будови під злам, так і сучасні котеджі з ремонтом), однак не розглядалися пропозиції з продажу частин будинків.

Середня площа міських приватних будинків у регіонах Росії склала 159 кв. м, підрахували аналітики. Найбільші будинки продаються в Пермі (235 кв.м), Самарі (211 кв. м) і Махачкалі (197 кв. м), найменші — в Кемерово (112 кв. м), Улан-Уде (111 кв. м) і Кургані (100 кв.м). Середній розмір присадибної ділянки склав 7,7 «соток». Найбільша площа земельних наділів — під приватними будинками в Бєлгороді (11,3 а), Хабаровську (10,8 а) і Пскові (10,5 а), най менша — в Ростові-на-Дону, Махачкалі (по 4,1 а), Краснодарі (5,1 а) і Оренбурзі (5,2 а), сказано в прес-релізі.

Частка приватних будинків у реченні в середньому по Росії склав 8%, повідомив ЦІАН. Загальна вартість котеджів і таунхаусів, виставлених на продаж у межах міста, склала близько 13-15% від усього экспонируемого житла. У ряді міст з великою часткою приватного сектора міські будинки займають до 25% від пропозиції і до 40% від загальної вартості житла, уточнено в прес-релізі. Середня вартість котеджу або таунхауса склала 5,5 млн руб.

У березні 2018 року Мінбуд Росії розробив законопроект, який дасть власникам міських котеджів і таунхаусів право проводити загальні збори, вибирати керуючу організацію та укладати з нею договір. Крім того, як тільки законопроект набуде чинності, керуючі компанії отримають такі ж права на стягнення заборгованості, що і КК, в управлінні яких знаходяться багатоквартирні будинки.



Категория: Недвижимость