Windows 10 April 2018 Update: Головні особливості оновлення


Опубликованно 05.06.2018 00:25

Windows 10 April 2018 Update: Головні особливості оновлення

Microsoft випустила перше в 2018 році велике оновлення Windows 10. Нова версія операційної системи отримала загальну назву "April 2018 Update", хоча очікувалися більш цікаві варіанти ("Windows 10 Version Next" або навіть "Spring Creators Update"). На відміну від Fall Creators Update (осінь 2017 року), April 2018 Update покращує дизайн інтерфейсу і існуючі функції, тому на цей раз про великі нововведення мови не йде.

Незважаючи на мінімальні зміни, Windows 10 стала помітно приємніше як зовні, так і функціонально.

Оновлені налаштування конфіденційності

Microsoft розширила меню конфіденційності, яке користувачі зустрічають після установки оновлень. З'явилися нові опції — Пошук пристрою (Find My Device) для визначення місця розташування пристрою з Windows в разі крадіжки або втрати і Рукописне введення і введення тексту (Inking & Typing) для відправки даних про використання стилуса і наборі тексту. Кожній з них виділена окрема сторінка з налаштуваннями, де пропонується дозволити або відмовити в наданні інформації до запуску ОС.Налаштування конфіденційності Windows 10 (Параметри ? Конфіденційність) також піддалися переробці. Тепер сторінка розділена на "дозволу Windows" і "дозволу додатків" з відповідними дозволами.

Система оновлюється набагато швидше

Кожен користувач Windows знає, як працює система оновлення, і якими помилками вона деколи вибиває з рівноваги. Після чергового великого оновлення ОС процес перезавантаження затягується на довгі десятки хвилин. Природно, комп'ютером в цей час користуватися не можна. Для деяких людей такі простої обладнання недозволенні, у зв'язку з чим Microsoft максимально скорочує час оновлення. Скоротили його і в April 2018 Update.У минулому році установка Creators Update займала 82 хвилини, для Fall Creators Update показник становив близько 51 хвилини. В цьому році оновлення до April 2018 Update займе у користувачів всього 30 хвилин, що на 63% швидше в порівнянні з оригінальною версією Creators Update. Звичайно, фактичний час залежить від системи, але півгодини — не півтора. Різниця цілком відчутна.За заявою компанії, таких успіхів вдалося досягти шляхом перенесення основних операцій так званої офлайн-фази в онлайн-фазу, інакше кажучи — у фоновий режим. Тепер всі процеси, починаючи від розпакування і копіювання системних файлів, перенесення налаштувань і даних і закінчуючи установкою оновлення, виконуються після перезавантаження, а під час використання ПК та роботи операційної системи. Це також повинно зменшити ризик появи критичних помилок, в тому числі BSOD (екрану смерті).

Fluent Design

Як і слід було очікувати, в April 2018 Update продовжилося розвиток нового дизайну користувальницького інтерфейсу Fluent Design, представленого навесні 2017 року на конференції для розробників Microsoft Build. Компанія збільшила використання прозорості в масштабах операційної системи і впровадила незвичайний візуальний ефект у вигляді підсвічування активних елементів. Без усякого сумніву — виглядає красиво, стильно, просто і свіжо.

Тепер прозорість лежить в основі не тільки меню Пуск, Панелі завдань, Центру повідомлень, Календаря, але й основних додатків і функцій Windows 10. Елементи Fluent Design з'явилися в браузері Microsoft Edge, Skype, Microsoft Store, меню "Поділитися", меню "Люди", панелі тимчасової шкали і навіть системних параметрах. Зміни не глобальні (поки що), швидше естетичні, але факт є факт - Windows 10 поступово перетворюється в привабливий продукт.

Тимчасова шкала Timeline

Часова шкала (Timeline) заснована на функції подання завдань і відображає графік, що складається із завдань і проектів, над якими велася робота в минулому. Нововведення дозволяє повертатися до відвіданих веб-сайтів, документів, статей, завдань, програм або виконання інших дій протягом 30 днів, підвищуючи загальну продуктивність.

Особливість тимчасової шкали полягає в автоматичної синхронізації дій з хмарою і, відповідно, усіма пристроями з одним обліковим записом. Дані зберігаються в журналі дій (Параметри ? Конфіденційність ? Дозволу Windows ? Журнал дій). Ви можете почати роботу вдома за комп'ютером і продовжити на смартфоні будучи в автомобілі. Більш того, функція є повністю універсальною: підтримка Timeline додатково реалізована в деяких додатках Microsoft для Android і iOS (Microsoft Edge і Office 365).

Веб-додатки

Випуск April 2018 Update ознаменував появу прогресивних веб-додатків (Progressive Web Apps) в Windows 10. Говорячи найбільш простою мовою, PWA — це веб-додатки, які ведуть себе як універсальні додатки Windows (UWP). Іншими словами, це сайти, які працюють на движку Microsoft Edge, але в ізольованому пакеті appx без інтерфейсу браузера.

Головна перевага прогресивних веб-додатків полягає в тому, що вони можуть працювати в автономному режимі, відкриватися через живі плитки і навіть відображати повідомлення через центр повідомлень. В даний час в Microsoft Store вже доступні такі PWA-додатки, як Twitter, YouTube і ?ber від сторонніх розробників. Надалі їх кількість напевно буде розширюватися. Наприклад, Google також підтримує технологію прогресивних веб-додатків, тому Microsoft очікує підтримки з боку пошукового гіганта.

Поліпшення Microsoft Edge

Частка фірмового браузера Microsoft на глобальному ринку як і раніше мала для повноцінної конкуренції з Chrome і Firefox. Незважаючи на марні спроби просування, компанія продовжує покращувати Edge з кожним оновленням Windows 10. Нововведення у складі April 2018 Update торкнулися поточні функції і інтерфейс.

У новій версії Microsoft Edge з'явилася можливість відключати звук в окремих вкладках (нарешті), оновилися вбудовані переглядачі файлів EPUB і PDF, а повноекранний режим отримав приємне доповнення — виклик панелі з вкладками і адресним рядком (запиту) простим переміщенням курсору у верхню частину екрану, при цьому вихід з повного екрану перегляду не здійснюється. У числі інших нововведень — змінений режим читання з вбудованими засобами граматики, автозаповнення даних банківської карти в веб-формах для швидкої оплати товарів на сайтах, підтримка технології Push-повідомлень, режим друку веб-сторінок без зайвих елементів і рекламних оголошень.

Що стосується інтерфейсу, то він став більше відповідати концепції Fluent Design. Також було перероблено меню-хаб Центр, що включає в себе вибране, список для читання, історію і завантаження в нього стало інтуїтивно зрозуміліше орієнтуватися.Варто відзначити, що кількість змін для Microsoft Edge в April 2018 Update мінімальне. Здається, що розробка браузера відійшла на другий план, хоча в ньому досі бракує деяких популярних функцій.

Видалення і перегляд діагностичних даних

Однією з найпоширеніших скарг з боку користувачів Windows 10 є використання телеметрії компанією Microsoft, тобто збирання всіх видів інформації про вас при використанні ОС. В доповнення до елементів управління конфіденційністю, вбудованим в Windows, в April 2018 Update з'явилися засіб перегляду діагностичних даних (Параметри ? Конфіденційність ? Діагностика та відгуки ? Засіб перегляду діагностичних даних) і окрема кнопка для їх видалення за один клік (Параметри ? Конфіденційність ? Діагностика та відгуки ? Видалити діагностичні дані).

Це практично, якщо ви не любите зберігати потрібну інформацію на своєму ПК, однак видалення піддаються не всі зібрані дані. Як зазначається у заяві про відмову від відповідальності, у вас також можуть зберігатися додаткові діагностичні дані, пов'язані з обліковим записом Microsoft, що зберігається в хмарі. Управління додатковими даними та їх видалення здійснюється на порталі облікових записів Microsoft після авторизації.

В рамках телеметрії Microsoft збирає такі відомості, як відвідувані веб-сайти, використовувані програми і функції, а також інформацію про комп'ютер, його працездатності і застосування. Обсяг даних, що відправляються (базовий або повний) можна вибрати параметри конфіденційності по шляху: Настройки ? Конфіденційність ? Діагностика та відгуки ? Діагностичні дані ? Виберіть обсяг даних. Тепер кожен користувач може проаналізувати інформацію, яку Microsoft збирає з Windows-пристроїв, і зробити відповідні висновки.

Фокусування уваги

Фокусування уваги (Параметри ? Система ? Фокусування уваги), представлена в April 2018 Update, є нічим іншим, як переробленим режимом Не турбувати — з новим набором функцій і автоматизацією розумної. Microsoft вважає, що з допомогою фокусування уваги користувачі Windows 10 стануть більш зосередженими. У розділі представлені налаштування, що дозволяють вибрати тип повідомлень, які ви хочете переглядати і прослуховувати. Вимкнений режим залишає активними всі повідомлення від додатків і контактів. Тільки пріоритет включає повідомлення від дозволених джерел з настроюваного списку — припустимо, ви хочете отримувати повідомлення електронної пошти, Telegram і нічого більше. Попередження приховують всі повідомлення крім будильників. У будь-якому з режимів повідомлення без демонстрації і звуку не ховаються повністю — вони залишаються доступними для перегляду в центрі повідомлень.

Найбільш цікаво те, що фокусування уваги, крім усього іншого, вміє працювати в автоматичному режимі, який теж налаштовується як душі завгодно. Непотрібні повідомлення не потурбують вас при дублюванні екрану на зовнішній монітор, під час гри в повноекранному режимі або у встановлений період часу по певних днях.

Обмін з пристроями поблизу

April 2018 Update приносить повноцінний аналог AirDrop на комп'ютери під управлінням Windows 10. Нова функція Near Share або Обмін з пристроями поблизу (Параметри ? Система ? Загальні можливості ? Обмін з пристроями поблизу) дозволяє швидко і легко передавати файли через Bluetooth або Wi-Fi на пристрої, що знаходяться в межах зони виявлення.Обмін з пристроями поблизу активується в центрі повідомлень або через функцію Відправити правою кнопкою миші. Загальний доступ до вибраного може бути надано користувачам зі списку контактів (по електронній пошті), або з допомогою універсальних додатків Windows.

Налаштування графіки для додатків

Додаток для настройки параметрів може бути як класичним, так і універсальнимЯкщо ваш комп'ютер обладнаний інтегрованою і дискретною відеокартами, то ви знаєте, що AMD і NVIDIA постачають утиліти, що дозволяють вибрати бажану графічну систему для окремих додатків. У April 2018 Update така функція вбудована за замовчуванням (Установки ? Система ? Дисплей ? Налаштування графіки). Завдяки цьому нововведенню ви можете оптимізувати продуктивність графіки для різних сценаріїв. Приміром, універсальним додатків Windows дозволити використання тільки вбудованої відеокарти, тоді як змішаної реальності і складним програмами типу Photoshop буде віддана в розпорядження більш потужна «дискретка».В даному випадку головне все грамотно налаштувати. В залежності від додатка ці налаштування допоможуть забезпечити кращу продуктивність або збільшити час роботи від акумулятора.

Виправлення розмитості в додатках

Некоректна робота масштабування Windows на екранах з високою роздільною здатністю — це ціла історія, напевно знайома багатьом. Найчастіше на великому моніторі картинка виглядає дрібної, а якщо встановити масштаб більше стандартного, то деякі програми стають розмитими. April 2018 Update вирішує популярну проблему раз і назавжди — спасибі нової функції Виправлення для масштабування додатків (Параметри ? Система ? Дисплей ? Масштаб і розмітка ? Додаткові параметри масштабування).Надалі Windows 10 буде автоматично виявляти програми з розмитим інтерфейсом і повідомляти про необхідність виправити масштабування. Крім активації функції в подальшому будь-яких дій з боку користувача не потрібно. Microsoft попереджає, що виправлення розмитості працює не з усіма додатками і відноситься тільки до основного дисплея.

Калібрування HDR-дисплеїв

Вперше підтримка дисплеїв з високим динамічним діапазоном (HDR) з'явилася в Windows 10 з попереднім оновленням Fall Creators Update. Незважаючи на те, що технологія, як і раніше, мало розвинена серед комп'ютерів, April 2018 Update для неї з'явилося кілька нових важливих функцій.Тепер ви можете самостійно відкалібрувати дисплей для відображення HDR-контенту, якщо той підтримує його (Параметри ? Програми ? Відтворення відео). Основний інструмент включає слайдер налаштування яскравості (за замовчуванням встановлюється повна яскравість) для забезпечення збалансованої деталізації. Там же доступна функція автоматичної обробки відеопотоку, призначена для поліпшення транслюється на монітор або телевізор картинки. Що таке HDR в дисплеях, чому він краще звичайного SDR і в чому різниця двох стандартів — можете дізнатися в нашій спеціальній статті.

Новий дизайн меню гри

Меню гри (Параметри ? Ігри ? Меню гри), призначене для запису і трансляції ігрових сесій, отримало новий дизайн в April 2018 Update. Тепер панель відображається в темній або світлій оформленні (залежить від встановленого режиму системи або вибирається вручну в параметрах) з ефектом прозорості Fluent Design. Крім того, Microsoft додала довгоочікувані годинник, посилання на ігровий профіль і платформу Xbox Mixer.com, а також кнопки для включення/відключення мікрофона та камери. Безумовно, для геймерів стало зручніше.Меню запускається комбінацією клавіш Win+G при використанні повноекранного режиму.

Покращена функція «Люди»

Функція закріплення контактів на панелі завдань (Параметри ? Персоналізація ? Панель завдань ? Люди) дебютувала минулої осені разом з Fall Creators Update і на той момент практично нічого корисного з себе не уявляла. У April 2018 Update її дещо вдосконалили.Перш за все, тепер ви можете перетягувати мініатюри контактів і впорядковувати їх за власним бажанням. Максимальна кількість закріплень збільшилася до 10 людей, з них можна вивести на панель завдань (в іншому випадку вони ховаються всередині панелі «Люди»). До того ж з'явилася підтримка декількох сторонніх додатків Microsoft Store, зокрема Unigram — неофіційний клієнт месенджера Telegram.

Шрифти та мови в Microsoft Store

Крім великого каталогу безкоштовних тем для Windows 10, починаючи з релізу April 2018 Update, Microsoft Store стали доступні ще й шрифти з мовними пакетами. Завантаження такого вмісту домашнього магазину додатків може здатися трохи дивним, але це істотно простіше, ніж шукати і скачувати з не завжди надійних сторонніх джерел.

Зараз кількість додаткових шрифтів одно трохи більше десяти, тим не менш, можна з упевненістю сказати, що цифра додасть нулів в майбутньому. Управління шрифтами доступно по шляху: Настройки ? Персоналізація ? Шрифти. Докладні настройки дозволяють змінювати розмір шрифтів, переглядати їх у різних накресленнях (звичайний, Black, напівжирний, напівжирний курсив, курсив) і навіть містять інформацію про дизайнера/видавця.

Мов Microsoft Store вже налічується більше 120 пакетів на додаток до вбудованій базі. Вони призначені для локалізації інтерфейсу Windows в різних країнах світу. Звідти можна скачати і російську, якщо ви купили комп'ютер з іноземної версією Windows 10. Додаткові мовні пакети знаходяться по шляху: Настройки ? Час і мова ? Регіон та мова ? Мови.

Інші нововведення

Традиційно в April 2018 Update є ряд нововведень, який не кидається в очі з першого погляду. У квітневому оновлення Windows 10 їх налічується чимало, причому більшість нових функцій спрямовано на підвищення зручності використання операційної системи.

Додаткові функції для плиток. У меню Пуск при натисканні на праву кнопку миші у вкладці Додатково з'явилися нові функції для плиток: Параметри додатків, Оцінки і відгуки та Поділитися.

Персоналізація папок в меню Пуск. Список закріплених папок в меню Пуск тепер можна персоналізувати прямо звідти при натисканні на праву кнопку миші, раніше потрібно було заходити в додаток «Параметри» (Персоналізація ? Пуск).

Безпека Windows. Сторінка «Захисник Windows» (Параметри ? Оновлення і безпека) перейменована в «Безпека Windows» c переробленої структурою, що об'єднує в одному місці всі галузі захисту пристрою і операційної системи.

3D-перегляд в 3D Paint. Новий графічний редактор Windows 10 навчився переглядати об'єкти під будь-яким кутом і з різних ракурсів з програми, це має значно спростити створення і редагування тривимірних моделей.

Оновлення Windows Subsystem for Linux (WSL). Покращено взаємодію Windows з вбудованою підсистемою Linux, з'явилася підтримка Visual Studio Code, віддалених підключень і виконання фонових завдань.

Нові можливості програми Xbox.В ігровий сервіс додані управління гучністю і потрібним звуковим пристроєм для командного чату, турнірні таблиці для турнірів Killer Instinct, трансляції в клубах і спільна потокова передача з друзями через платформу Mixer.com.

Bluetooth Swift Pair. Функція являє собою можливість миттєвого з'єднання з Bluetooth-пристроями в один клік, на даний момент працює тільки з фірмовою мишею Microsoft Precision Mouse.

Вхід в Windows за допомогою смартфона (тільки на Windows 10 S). З встановленим додатком Кодів смартфон можна перетворити в засіб аутентифікації і використовувати його сканер (відбиток, особа) замість традиційного пароля.

Параметри пристроїв і гучності додатків. Параметри звуку з'явилася повноцінна панель управління звуком (Параметри ? Система ? Звук ? Інші параметри звуку ? Параметри пристроїв і гучності додатків), що дозволяє налаштувати гучність додатків, а також динаміки або пристрої, які вони використовують.

Покращене керування очима. Технологія відстеження погляду (Параметри ? Спеціальні можливості ? Взаємодія ? Керування очима) обзавелася власним меню дій для комфортного керування всім переліком функцій.

Диктування. Як можна зрозуміти з назви, функція дозволяє зробити замітку або скласти документ, використовуючи голос (голосовий введення активується комбінацією Ctrl+H при знаходженні курсору в полі програми або програми).



Категория: Новости