Влада Москви хочуть зобов'язати забудовників квартир платити в компфонд


Опубликованно 05.06.2018 02:10

Влада Москви хочуть зобов'язати забудовників квартир платити в компфонд

Забудовники, які реалізують апартаменти за договорами пайової участі (ДДУ), повинні перераховувати гроші в компенсаційний фонд. З такою заявою виступив голова Москомстройинвеста Костянтин Тимофєєв, повідомляє сайт столичного будкомплексу.

У Москві зараз будується близько 14 млн кв. м площ, які забудовники реалізують за ДДУ. З них близько 20% — площі так званого нежитлового призначення, зокрема, апартаменти, уточнив чиновник. «Однак відрахування за продаж цього сегменту нерухомості в компенсаційний фонд не надходять. Виходить, що об'єкти громадянам реалізуються. І держава, і пайовики несуть певні ризики, але забудовники за ці ризики не платять. Якби забудовники апартаментів перераховували 1,2% від кожного ДДУ у фонд, тоді були б зрозумілі та механізм контролю над забудовниками, і механізм відповідальності», — сказав Тимофєєв.

Фонд захисту прав громадян — учасників пайового будівництва зареєстрований 20 жовтня 2017 року у формі публічно-правовий компанії. Тепер забудовники, початківці зведення нових житлових об'єктів, повинні вносити до нього внески в розмірі 1,2% від кожного ДДУ. Несплата внеску у фонд пайовиків є підставою для припинення державної реєстрації ДДУ. З коштів фонду буде фінансуватися добудова об'єктів або виплачуватися відшкодування громадянам.

У грудні Тимофєєв запропонував заборонити продаж квартир по ДДУ до введення об'єкта в експлуатацію. Така міра дозволить виключити ризик невиконання зобов'язань перед пайовиками, вважають в московському уряді. «Ми не проти продажу квартир. Побудував об'єкт — будь ласка, продавай. Але при цьому ми виключимо ризик невиконання зобов'язань перед учасниками будівництва», — пояснив чиновник.



Категория: Недвижимость