Доступний центр: що треба знати покупцям житла про Красносельском районі


Опубликованно 07.06.2018 09:40

Доступний центр: що треба знати покупцям житла про Красносельском районі

Красносельський район — один з найбільш доступних у складі Центрального адміністративного округу (ЦАО) Москви. За середньою вартістю квадратного метра він займає 14-е місце серед районів з найдорожчою пропозицією в рейтингу ріелторської компанії «Азбука житла». Однак, незважаючи на відносно невисокі ціни, він не користується великою популярністю у покупців нерухомості.

Район починається від Стрітенського бульвару і закінчується майже біля кордонів парку «Сокольники»: тут багато зелені, скверів, зон відпочинку, але щільна транспортна розв'язка, близькість залізничних шляхів і брак парковок не додають йому привабливості.

«Розгалужена залізнична мережа, площа трьох вокзалів і властиве їй скупчення людей, промзони, що потіснили житлову забудову, — все це неодмінні атрибути Красносельського району, які відштовхують багатьох потенційних покупців», — говорить керівник департаменту продажів елітної нерухомості агентства «Садиба» Олена Лашко.

При цьому Красносельський — один з небагатьох столичних районів, де досі зберігся дух старої Москви. Тут велика кількість храмів, пам'ятників, дореволюційних будинків, які складають золотий фонд культурної спадщини міста.

Інфраструктура

Красносельський район — один з найбільш розвинених у плані транспортної інфраструктури. На його території розташований найбільший у столиці залізничний вузол, що включає в себе три вокзалу — Ярославський, Казанський і Ленінградський, а також станцію «Каланчевская». Через район проходять основні міські магістралі — Садове кільце, Третє транспортне кільце, Русаковська вулиця.

Крім того, тут знаходяться сім станцій метро — «Красносельская», «Комсомольська» (Сокольницької і Кільцевої лінії), «Червоні Ворота», «Сухаревская», «Тургенєвська», «Стрітенський бульвар». На кордоні з районом розташовані ще п'ять станцій — «Проспект Миру» (Калузько-Ризької та Кільцевої лінії), «Чисті ставки» і «Луб'янка», «Кузнецький Міст».

Вид на Комсомольську площу, Казанський вокзал (ліворуч) і Ленінградський вокзал (праворуч) (Фото: Сергій Узаков/ТАСС)

На території Красносільської району зосереджені великі виробничі комплекси — фабрика «Більшовичка», ткацька фабрика «Мостекстильпром», «Московський молочний комбінат № 1», «Російський хліб», «МОНА». Вони сусідять зі складськими приміщеннями і торговими та бізнес-центрами.

Соціальна інфраструктура Красносельського розвинена менше порівняно з іншими районами ЦАО. Тут працюють сім загальноосвітніх, дві музичні та дві спортивні школи, а також два коледжу. До послуг жителів 12 поліклінік, десять дозвіллєвих центрів, бібліотеки, музеї і театри, зокрема московський театр Et Cetera.

Новобудови

Забудова в Красносельском районі в останні роки ведеться точково і неактивно з-за дефіциту майданчиків для масштабних проектів. Це пов'язано з особливостями району і його розташуванням близько численних залізничних розв'язок.

Сьогодні тут реалізується всього три нових житлових проекту, знають опитані «РБК-Нерухомістю» ріелтори. Це два комплексу бізнес-класу «Волга» і «Басманний, 5», а також преміальний «Клубний будинок на Сретенці». У всіх випадках мова йде про комплекси апартаментів, загальна площа яких становить 16,2 тис. кв. м — приблизно 3% від обсягу первинного ринку ЦАО, відзначають в компанії «Бон Тон».

«Для порівняння: у сусідньому Басманному районі на первинному ринку реалізуються 12 проектів загальною площею 29,3 тис. кв. м (частка в ЦАО — 5,6%). І тільки в сусідньому Міщанському районі на ринку представлено менше проектів: всього два комплексу загальною площею 2,6 тис. кв. м (0,5% від всього ринку ЦАО)», — відзначає генеральний директор компанії «Бон Тон» Наталія Кузнєцова.

Вид на вестибюль станції метро «Сухаревская», Малу Сухаревскую площу, вулицю Сретенка і храм Трійці Живоначальної в Аркушах (Фото: Наталія Гарнелис/ТАСС)

Найдоступніше пропозиція — апартаменти в комплексі «Волга», де середня вартість квадратного метра становить 279 тис. руб., а середній бюджет покупки — 16,7 млн руб. В проекті «Басманний, 5» ціни вище — 313,4 тис. руб. за 1 кв. м і 22,2 млн руб. за апартаменти. Найдорожче обійдеться нерухомість в «Клубному будинку на Сретенці»: тут середня ціна «квадрата» становить 469,1 тис. руб., а середній бюджет покупки — 51,9 млн руб.

За оцінкою компанії «Міель-Новобудови», середня вартість житла в новобудовах Красносельського району становить 315,2 тис. руб. за 1 кв. м. Це приблизно на 1% вище, ніж у сусідньому Басманному, де середня ціна 1 кв. м дорівнює 312,7 тис. руб., і більш ніж в два рази нижче, ніж у Тверському (676,5 тис. руб. за 1 кв. м), де традиційно реалізуються проекти більш високого класу.

Вторинний ринок

Красносельський район відрізняється надзвичайно різноманітним житловим фондом. На ділянці від Бульварного до Садового кільця, між Великою Луб'янкою, М'ясницькій і Стрітенських бульваром багато дореволюційних особняків, колишніх прибуткових будинків і сталінок. Саме тут зосереджені найдорожчі квартири. За межами Садового переважають будинки радянської побудови, в тому числі ветхого житлового фонду.

«На початку 2000-х років на території Красносільської району було побудовано кілька елітних комплексів, які сьогодні користуються попитом на вторинному ринку, серед них — РК «Сузір'я» в Даевом провулку, ЖК бізнес-класу в Малому Головином провулку, багатофункціональний житловий комплекс «Будинок на Мясницькій», — перераховує Олена Лашко.

Вид на готель «Ленінградська», Міжнародний інвестиційний банк (МІБ), Бєлвнєшекономбанк, Альфа-банк, Міжнародний банк економічного співробітництва (МБЕС), Росбанк і проспект Академіка Сахарова (Фото: Наталія Гарнелис/ТАСС)

Цінова політика на вторинні квартири в Красносельском районі — одна з найдемократичніших у межах центру, відзначають опитані «РБК-Нерухомістю» ріелтори. «Це обумовлено тим, що в Красносельском районі розташовані в основному старі або старі будинки, побудовані ще в 1940-1950 роках, багато сталінських будинків і, звичайно ж, п'ятиповерхівки. Одна з найбільш недорогих квартир площею 31,6 кв.м знаходиться на Малій Красносельській вулиці, 10/3, і оцінюється в 5,5 млн руб. Найбільш дорога пропозиція — 133-метрова квартира в Мілютінском провулку, 3, — за 178,5 млн руб.», — зазначає Наталія Кузнєцова.

Середня вартість квадратного метра в Красносельском районі становить, за даними компанії «Азбука житла», 323,2 тис. руб. За цим показником район займає 12-е місце серед всіх житлових районів Старої Москви. Незважаючи на те, що з кінця 2016 року Красносельський входив в число районів, де вартість житла на вторинному ринку зростала, за перші п'ять місяців 2018-го середня вартість квадратного метра тут знизилася на 6%.

Перспективні проекти

Сьогодні відомо про чотирьох майданчиках в Красносельском районі, де планується будівництво нових будинків, розповіли опитані «РБК-Нерухомістю» ріелтори. В основному це ділянки на місці що зносяться будівель за програмою реновації.

У 2021 році переселенці з хрущовок переїдуть за двома адресами: Русаковська вулиця, 6; квартал 998, 2/1, стор 1, 2. Під реновацію підпали також сім будинків за адресами: 3-й Красносельський провулок, 6; вулиця Гаврикова, 3/1; Русаковська вулиця, 8; Московсько-Казанський провулок, 10, стор 1; Леснорядская вулиця, 7; 2-я Леснорядская вулиця, 10-12, стор 1; Русаковська вулиця, 12, розповіла Наталія Шаталіна.

На Тургенівській площі (Фото: Микола Галкін/ТАСС)

За інформацією з відкритих джерел, погоджена проектна документація на будівництво житлового будинку площею 23 тис. кв. м на Великій Спаській вулиці, вл. 35-37. Майбутній житловий комплекс розташується в пішій доступності від станції метро «Комсомольська» і неподалік від площі трьох вокзалів. У сумі на 20-23 поверхах житлового будинку запроектовано 170 квартир різного метражу — від комфортабельних однокімнатних до просторих чотирикімнатних. Крім того, погоджено проект МФК на перетині Садового кільця і проспекту Сахарова за проектом голландського архітектурного бюро MVRDV. У будівлі площею 38 тис. кв. м, яке реалізує ДК «Основа», розташуються квартири і офіси.

Історія району

Сьогоднішній Красносельський район знаходиться на місці підмосковного села Червоне, яке вперше згадується в 1423 році в заповіті великого князя Василя I, віддав його у володіння своєму синові Василю. Під час його правління село отримало назву Червоне («Красиве»). В книзі Костянтина Авер'янова «Історія московських районів» говориться, що у XVIII столітті село розрослося: тут з'явилися сучасні Красносельские вулиці, які населяли купці, ремісники, духовні служителі.

Вулиця Сретенка. 1930 рік (Фото: Фотохроніка ТАСС)

Прокладка в 1742-1747 роках Камер-Колезького валу, який окреслив новий кордон Москви, включила село Красне до складу міста. На початку XIX століття в цих місцях проживали чиновники, військові, купці і ремісники.

У ХХ столітті район перетворився в промисловий центр: тут розміщувалися невеликі виробничі цехи і фабрики, найвідоміша з яких — найстаріше кондитерське підприємство Росії концерн «Бабаєвський» (колишнє Товариство А. В. Абрікосова синів).

Комсомольська площа, ліворуч — будівництво універмагу «Московський» (Фото: Валентин Мастюков /Фотохроніка ТАСС)

Читайте також: ріелторські путівники по районах

ЦАО

Арбат

Басманний

Пресненський

Таганський

Тверської

Хамовники

Якиманка

ЗАТ

Дорогомилово

Раменки

ЮЗАО

Зюзино

Південне Бутово

Черемушки

ЮАО

Північне Чертаново

ЮВАО

Некрасівка

ВАО

Перово

СВАО

Марфіно

Мар'їна Роща

САО

Молжаниновский, Східний і Внуково

Сокіл

ЗелАО

Зеленоград



Категория: Недвижимость