Борги, внески, капремонт: які графи з'явилися у новій квитанції за ЖКП


Опубликованно 13.06.2018 02:40

Борги, внески, капремонт: які графи з'явилися у новій квитанції за ЖКП

З 1 червня 2018 року вступила в силу нова форма платіжних квитанцій за послуги ЖКГ. Крім заборони на розміщення реклами, в платіжки додали багато нових граф.

У «шапці» зміненої квитанції з'являться ідентифікатор платіжного документа і єдиний особовий рахунок — дані, необхідні для перевірки достовірності квитанції та оплати послуг ЖКГ онлайн. Витрати на утримання загальнобудинкового майна тепер розписуються детально, окремо по кожному виду комунального ресурсу. Сума внесків на капремонт, яка раніше виносилася в окрему папір, тепер включена в основну платіжку. Крім того, у квитанції з'явилися вказівки штрафів і заборгованостей, які повинен сплатити власник житла, та пені, яку КК повинна повернути власникам за помилки в своїй роботі.

Фото: Максим Мозуль, РБК

У новому платіжному документі жителі зможуть побачити більше інформації, в цілому він стане докладніше і зрозуміліше, вважає заступник міністра будівництва і ЖКГ Андрій Чибіс. «Документ розроблено у зв'язку з перенесенням витрат на ресурси, споживані при використанні загального майна в багатоквартирних будинках, так званого ОДН, зі складу плати за комунальні послуги — в плату за житлові. Крім цього, з початку року введені штрафи на користь споживачів за неправильно виставлений платіж, тому в платіжці з'явився додатковий стовпець — штрафи, а також пені — це те, що буде нараховано власнику за неоплату в термін», — пояснив заступник міністра.

У наказі Мінбуду нова форма платіжки названа примірної. У квитанції припустимі різні порядок і розташування рядків, але інформація однакова і обов'язкова для всіх, пояснили в міністерстві.



Категория: Недвижимость