Названі сприятливі для інвестицій в нерухомість регіони світу


Опубликованно 13.06.2018 02:40

Названі сприятливі для інвестицій в нерухомість регіони світу

За останній рік в найбільших розвинених країнах світу обсяг інвестиційних угод на ринку нерухомості виріс на 15%, до $165 млрд, за підсумками перших трьох місяців 2018 року. Це найбільший результат для першого кварталу за останні 11 років. Такий висновок міститься в надійшов до редакції дослідженні компанії JLL.

Рекордне зростання пов'язане зі сприятливою економічною кон'юнктурою в світі, яка призвела до активізації ключових інвесторів, відзначають аналітики. Найкращі результати показав регіон Північної і Південної Америки — з січня по березень обсяг інвестиційних угод тут збільшився на 18% і склав $68,8 млрд. найпривабливішим для інвесторів локальним ринком стали США, де обсяг угод виріс на 23%, до $62,8 млрд, — рекордне значення з 2015 року, йдеться в дослідженні.

Цю тенденцію підтверджують і аналітики міжнародної компанії Knight Frank: у складеному ними щорічному дослідженні The Wealth Report 2018 в трійку лідерів потрапили відразу два американських міста. На першій сходинці опинився Лос-Анджелес, де загальний обсяг інвестицій у комерційну нерухомість склав за підсумками минулого року $21,3 млрд руб. На третій сходинці розмістився центральний район Нью-Йорка Манхеттен з обсягом інвестицій $20,2 млрд.

Серед інших сприятливих для бізнесу країн регіону аналітики називають Бразилію. Тут всупереч триваючим політичних складнощів третій квартал поспіль обсяг інвестиційних угод перевищує позначку $1 млрд.

У Європі обсяг інвестиційних угод на ринку нерухомості зберігся на рівні $56,3 млрд, що на 18% вище середнього історичного значення перших кварталів, вказують автори дослідження. Лідери тут традиційно Великобританія (в першу чергу Лондон) і Німеччина, де показники збільшилися порівняно з першим кварталом 2017 року на 10% і 13% відповідно.

В інших країнах Європи динаміка інвестицій була різноспрямованою: обсяг угод знизився у Франції (-3%), Італії (-3%), Іспанії (-30%) і Швеції (-53%), при цьому він збільшився в Данії (3%), Швейцарії (74%) та Португалії (138%), випливає з матеріалів JLL. Одним з найбільш привабливих ринків аналітики вважають Польщу, яка цікава інвесторам потенціалом зростання: обсяг угод в країні в першому кварталі перевищив $2 млрд.

Слідом за рекордним фіналом 2017 року Азіатсько-Тихоокеанський регіон подолав ще один максимум: обсяг угод за перші три місяці поточного року тут досяг $40 млрд, збільшившись на 34% рік до року і перевершивши на 22% попередній кращий результат 2008 року. На це вплинув високий попит на всіх основних ринках регіону, а також зростання обсягу угод в Японії (23%), Гонконгу (72%), Австралії (87%), Китаї (93%). Найбільшими ринками, де порівняно з минулим роком обсяг інвестугод скоротився, стали Південна Корея (-18%) і Сінгапур (-39%). В Індії, за даними аналітиків, обсяг операцій досяг другого за величиною рівня за всю історію країни — понад $1,6 млрд.

За підсумками 2018 року в JLL очікують невеликого зниження обсягу інвестицій — на 5-10%, до $650 млрд. «Це відбувається на тлі триваючого зміщення фокусу інвесторів від традиційних угод з купівлі окремих об'єктів в бік нових можливостей, таких як боргове фінансування, операції злиття і поглинання (M&A), альтернативні сектори нерухомості. Хоча способи входу інвесторів на ринок нерухомості сьогодні змінюються, їх інтерес до сектора залишається незмінним», — йдеться в дослідженні JLL.



Категория: Недвижимость