ВС роз'яснив права індивідуальних садівників


Опубликованно 14.06.2018 01:55

ВС роз'яснив права індивідуальних садівників

Платити за користування спільним майном індивідуальний садівник і член садівничого некомерційного товариства (СНТ) повинні однаково. До такого висновку дійшов Верховний суд Росії, повідомляє «Российская газета».

Роз'яснення Верховного суду знадобилися після низки судів нижчої інстанції. Садівниче товариство звернулося до районного суду з позовом до громадянина, який працював і відпочивав на території цього СНП, але членом його не був. На юридичній мові така людина іменується «провідним садівництво в індивідуальному порядку». Садівник вже два роки не платив членські внески, але користувався загальною інфраструктурою, зазначається у примітці.

Товариство просило суд зобов'язати відповідача підписати з СНП договір і сплатити внески за два роки. Відповідач подав зустрічний позов, в якому вказав, що згоден підписати договір з СНП на своїх умовах. Індивідуальний садівник просив правління товариства розписати, скільки йому платити за кожен об'єкт місцевої інфраструктури окремо. Також відповідач вимагав по кожному об'єкту інфраструктури надати йому формули, за яким обчислювалася вартість користування спільним майном СНП, пише «РГ».

Позов СНП районний суд задовольнив, але не повністю. Він стягнув борг з дачника по сплаті загальних внесків, але відмовився зобов'язати його підписати з садовим товариством договір за користування інфраструктурою селища. З вимог зустрічного позову районний суд не погодився, так як, за законом про садових товариствах, запропонований дачником варіант договору з розподілом по кожному об'єкту і формулами є незаконним, уточнює видання.

Тоді дачник звернувся у Верховний суд, який пояснив, що в законі про садівничих товариствах сказано, що громадяни мають право вести садівництво індивідуально. При цьому вони мають право користуватися об'єктами інфраструктури та загальним майном садового товариства. Проте користуватися спільним майном індивідуальні садівники повинні за плату та на умовах договору, укладеного з товариством «у письмовій формі та в порядку, визначеному загальними зборами членів». Верховний суд скасував рішення судів першої інстанції і відправив справу на новий розгляд, написано в статті.

Президент Росії Володимир Путін 29 липня 2017 року підписав закон «Про ведення громадянами садівництва і городництва для власних потреб». Закон регулює відносини, що стосуються майна загального користування, надання земельних ділянок, капітального будівництва на них, також визначається порядок підтримки органами держвлади і місцевого самоврядування діяльності товариств.



Категория: Недвижимость