Названо число проблемних новобудов у Москві


Опубликованно 17.06.2018 03:10

Названо число проблемних новобудов у Москві

У Москві налічується 34 проблемних новобудови. Про це розповів заступник мера столиці з питань містобудівної політики і будівництва Марат Хуснуллін, повідомляє «Российская газета».

Близько 1 трлн руб. у столиці вклали в будівництво житла за договорами пайової участі 100,7 тис. осіб, уточнив чиновник. «На ці кошти будується зараз 497 будинків, а проблемних з них — 34», — розповів віце-мер.

Це найнижчий відсоток у Росії, підкреслив Хуснуллін. «Це говорить про те, що у нас і платоспроможність людей вище, і довіра вище до влади і самого інституту пайового будівництва», — пояснив заступник мера.

У влади столиці немає жодних механізмів впливу на зведення житла за ДДУ, пояснив Хуснуллін. «Ми видаємо лише дозвіл на будівництво окремо взятого будинку. А фінансову сторону — скільки грошей зібрано, на що вони використовуються, права не мали і не маємо його і зараз. Тим не менш проблеми 11 тис. ошуканих пайовиків і тих городян, будівництво житла у яких затягувалося, Москва вирішила. Будемо працювати над цим і надалі», — резюмував віце-мер.

Довгобуди в Росії

Кількість довгобудів у 69 суб'єктах країни збільшилася з 836 (на 1 січня 2018 року) до 842 (на 1 квітня 2018 року, повідомляв Мінбуд Росії в кінці травня. У незавершених об'єктах числиться 803,2 тис. договорів, а в реєстрі ошуканих пайовиків — понад 30 тис. росіян. Лідерами за переносам термінів добудови об'єктів числяться Владимирська, Ярославська і Архангельська області.

Вирішення проблем ошуканих пайовиків

За підсумками 2017 року в Росії відновлені права 6 тис. ошуканих пайовиків, які вклали кошти в 140 проблемних об'єктів, заявляв колишній міністр будівництва Михайло Мень. Він обіцяв, що будуть відновлюватися права не тільки учасників реєстру, але і всіх постраждалих громадян.

На початку 2018 року Мінбуд Росії видав наказ, що спрощує зарахування споруджуваного об'єкта до проблемних, а його пайовиків — до числа постраждалих. Термін невиконання забудовником зобов'язань, після якого громадянин може подавати заявку на включення в реєстр постраждалих пайовиків, скорочено з дев'яти до шести місяців.

З 1 липня 2019 року в Росії повністю відмовляться від існуючої системи залучення коштів громадян на будівництво житла. Такий термін перехідного періоду від дольової будівництва до проектного фінансування визначив президент Володимир Путін в ході прямої лінії 7 червня. «Всього в країні у нас понад 1,1 млн договорів пайового будівництва, і обсяг грошей, який там знаходиться, — 3,4 трлн руб. Це величезні кошти, і далеко не завжди вони ефективно використовуються забудовниками», — зазначив президент.



Категория: Недвижимость