Квартири за доплату: скільки коштує житло у першому реновационном будинку


Опубликованно 18.06.2018 01:10

Квартири за доплату: скільки коштує житло у першому реновационном будинку

Столичний стройкомплекс опублікував список квартир, які можуть купити переселенці в рамках реновації за додаткову плату. В першому будинку за програмою реновації на 5-ій Парковій вулиці, 62Б (район Північне Ізмайлово, ВАО) значаться 80 квартир (50 однокімнатних і 30 трикімнатних, дво - ні).

Загальна площа квартир становить від 38,4 до 78,1 кв. м, а їх вартість коливається від 6,3 млн до майже 13 млн руб., середня вартість 1 кв. м становить близько 165,9 тис. руб. За оцінками експертів, опитаних редакцією «РБК-Нерухомість», ціна за «квадрат» у реновационном будинку відповідає середнім ринковим значенням.

У першому реновационном будинку переселенцям з однушек доведеться докупити в середньому близько 35 кв. м, якщо вони хочуть збільшити площу житла. А у власників трикімнатних квартир в зносяться хрущовках не буде можливості збільшити житлоплощу, так як в першому будинку немає чотирикімнатних квартир на продаж — єдиний варіант купити ще одну одно - або трикімнатну квартиру.

Ринкові ціни

Сьогодні в Москві середня вартість 1 кв. м в готовій новобудові масового сегмента з обробкою від забудовника складає близько 160-180 тис. руб. і в залежності від конкретного району, говорить керуючий партнер компанії «Метриум» (учасник партнерської мережі CBRE) Марія Литинецкая. «Навіть з урахуванням знижки у 10% для переселенців ціни на новобудови від міста зберігають паритет з ринком, так як комерційні забудовники також дають покупцям порівнянний дисконт», — зазначила вона.

У компанії «Метриум» та онлайн-сервісі оголошень ЦІАН відзначили, що аналогічних об'єктів на первинному ринку сходу Москви на даний момент немає. Ціни на квартири в схожих сусідніх будинках на вторинному ринку порівнянні, підрахував для «РБК-Нерухомості» керівник аналітичного центру ЦІАН Олексій Попов. За даними онлайн-сервісу оголошень, квартири у сучасних панельних будинках у муніципалітеті Північне Ізмайлово експонуються за середньою ціною 170 тис. руб. за 1 кв. м (тобто реальні угоди укладаються за ~158-162 тис. руб. за кв. м). У монолітний будинках вартість «квадрата» складає близько 180 тис. руб. (тобто операції проходять по 165-168 тис. руб.).

«165 тис. руб. за кв. м. — близько до середніми цінами в московських новобудовах комфорт-класу в зоні між ТТК і МКАД. З іншого боку — 165 тис. руб. — це абстрактний середній рівень цін на них (без врахування стадій будівництва), використовувати його для порівняння не зовсім коректно, — вважає Олексій Попов і наводить приклад: Пропозиції 75-метрових 3-кімнатних квартир з обробкою в готових будинках в межах МКАД за 12,5 млн руб. зараз є тільки в одному житловому комплексі, який поступається пропозиції в Ізмайлово за якістю розташування. Аналогічна ситуація і для пропозицій в однушках. Купити готове житло і заселитися прямо зараз у пропонованому бюджеті (6,5 млн руб.) можна лише в Некрасовке, селищі Північний або ближньому Підмосков'ї».

З часом, на думку Марії Литинецкой, місто може скоригувати вартість у бік зниження, так як зростаючі обсяги будівництва житла для переселенців (і на продаж) будуть штовхати влади на прискорення їх реалізації. У цьому випадку реновационное житло може обійтися дешевше, вважає експерт.

Як розрахувати доплату

Розмір доплати за додаткові метри визначається за наступною формулою: Р = (П1 — П2) x Ц. Де Р — розмір доплати за договором міни і купівлі-продажу. П1 — загальна площа житлового приміщення, що купується власником або наймачем. П2 — середня загальна площа житлового приміщення в реновационном будинку. Ц — вартість 1 кв. м загальної площі придбаного житлового приміщення.

Фонд реновації буде проводити аукціони, якщо на квартиру з більшою площею стануть претендувати кілька переселенців, таким чином ціна може змінитися.

У реновационном будинку на вулиці Парковій середня вартість «квадрата» в однокімнатній квартирі становить 169 тис. крб., а трикімнатної — 161 тис. руб. Цей розрахунок підпорядковується головному правилу ринкового ціноутворення — чим менше квартира, тим вище в ній вартість «квадрата», зазначає Марія Литинецкая. Тому дійсно, чим більше площа бажаного переселенцем об'єкта, тим менше він заплатить за 1 кв. м. Однак розмір його вигоди багато в чому буде залежати від середньої площі наданої йому рівнозначною квартири, додає вона.

Як купити додаткові метри

Для того, щоб докупити житлоплощу в нових будинках по програмі реновації, переселенці повинні вибрати квартиру і подати до фонду реновації заяву про її придбання, квитанцію про оплату «забезпечувального внеску» у розмірі 100 тис. руб. та інші документи. Зокрема, охочі збільшити житлоплощу повинні надати копії всіх сторінок свого паспорта, виписку з будинкової книги і з держреєстру нерухомості, а також згода чоловіка на придбання нової квартири, завірене нотаріусом. Для холостого громадянина потрібно заяву про те, що він не перебуває у шлюбі, також завірену нотаріально. Фонду реновації у п'ятиденний строк розглядає документи і підписує з переселенцем договір купівлі-продажу за відсутності інших заявок, уточнюється в повідомленні. Переселенцям необхідно буде доплатити різницю площі квартири, що сподобалася і середнього рівнозначного житла, яке належить йому в цьому ж будинку замість старого, йдеться в документі. Однак у випадку, якщо на квартиру з більшою житлоплощею претендує кілька переселенців, то фонд проведе аукціон, написано в пам'ятці. Аукціон проведено через 30 днів з дати публікації повідомлення про його проведення. Переможець повинен буде підписати договір про купівлю-продаж на термін від 10 до 15 днів та оформити право власності, а переможеним буде повернутий внесок у розмірі 100 тис. руб., випливає з матеріалів будкомплексу.

Як виглядає перший реновационный будинок

Перший будинок для переселення за програмою реновації розташований за адресою 5-я Паркова вулиця, 62б (Фото: В'ячеслав Прокоф'єв/ТАСС)



Категория: Недвижимость