Для підкорення Місяця створили антирадіаційний жилет


Опубликованно 21.06.2018 01:40

Для підкорення Місяця створили антирадіаційний жилет

Американське аерокосмічне агентство NASA і Ізраїльське космічне агентство (ISA) підписали угоду на проведення випробувань нового антирадиационного жилета AstroRad в рамках першої місії до Місяця Exploration Mission-1 (ЕТ-1), яка буде здійснюватися за допомогою нової ракети-носія NASA Space Launch System (SLS).

AstroRad – це вже другий продукт американо-ізраїльської компанії StemRad після StemRad 360 Gamma – першого в світі носимого щита, забезпечує значну захист від гамма-випромінювання, повідомляє портал Space.com.

Компанія StemRad базується в Тель-Авіві і співпрацює з одним з основних підрядників NASA, компанією Lockheed Martin, що займається розробкою пілотованого космічного корабля Orion. Його-то і планується відправити до Місяця на ракеті SLS в рамках тритижневої місії в кінці 2019 – початку 2020 року.

Велику загрозу для космічних місій з дослідження далекого космосу являє космічна радіація. Вирішити цю проблему в майбутньому допоможе жилет AstroRad, вважають його розробники. В рамках випробувальної місії EM-1 на борту космічного корабля Orion будуть перебувати два манекени (створених Німецьким центром авіації і космонавтики), до кожного з яких будуть підключені тисячі різних радіаційних сенсорів і датчиків. Один з манекенів планується звинувати в жилет AstroRad, другий буде без нього.

Хоча капсула Orion в рамках відносно короткою місії EM-1 на шляху до Місяця навряд чи зіткнеться з потужним сонячним вітром, апарат пройде через радіаційні пояси Ван Аллена – зони енергетично заряджених частинок, що формуються під впливом сонячного вітру. За словами розробників жилета, це стане відмінним випробуванням для їх нового продукту.

Якщо тести виявляться успішними, то AstroRad можна буде почати використовувати в рамках пілотованих місій в далекий космос. Крім того, в 2018 році планується перевірка жилета на борту Міжнародної космічної станції. В рамках цієї місії розробники хочуть перевірити його ергономіку в умовах мікрогравітації.



Категория: Новости