На Байконурі ліквідують майданчик, з якої стартував Гагарін


Опубликованно 28.06.2018 00:00

На Байконурі ліквідують майданчик, з якої стартував Гагарін

Найстаріший стартовий комплекс на космодромі Байконур - майданчик № 1, вона ж "Гагарінський старт" - вирішено законсервувати через непотрібність і дорожнечу модернізації. Саме з цього майданчика 12 квітня 1961 року стартував космічний апарат "Схід" з Юрієм Гагаріним на борту, який став першою людиною в космосі. Тепер же комерційна привабливість пусків з Байконура падає, і майданчик стає тягарем.

"Гагарінський старт" активно використовувався в СРСР. Зараз з нього запускають пілотовані Союзи і безпілотні вантажні Прогреси на МКС. Однак, щоб продовжувати експлуатацію майданчика №1, потрібно провести її модернізацію під ракети Союз-2, а на це просто немає зайвих грошей, тому що це дорогувато, та й не потрібно. Подібну модернізацію пройшла майданчик № 31, і її достатньо, враховуючи нинішні обсяги запуску.

"Для існуючих обсягів робіт буде достатньо одного майданчика. Тому немає необхідності модернізації і підтримці в робочому стані другого комплексу. Дублювання пускових установок — це радянська традиція. Це гарантує проведення стартів навіть у випадку, якщо одна з установок отримає пошкодження при аварії", — розповіло джерело Звісток, знайоме з ситуацією. — "Стартовий комплекс окупає себе, тільки якщо з нього виробляється не менше шести пусків на рік, тобто для окупності наземної інфраструктури Байконура потрібно 12 пусків Спілок та 12 пусків Протон-М протягом року".

У 2017 році Росія здійснила вісім пусків ракет Союз з Байконура і чотири Протона-М. В 2018 поки літали два Союзу і один Протон-М. Причина зниження частоти пусків почасти полягає в тому, що частина Спілок тепер злітає з космодрому Східний, а Протони стали комерційно непривабливими через низку аварій останніх років.



Категория: Новости