У Росії вдвічі збільшилося число неплатників за послуги ЖКГ


Опубликованно 14.07.2018 07:50

У Росії вдвічі збільшилося число неплатників за послуги ЖКГ

У Росії, за даними на 1 січня 2018 року, кількість злісних неплатників (не погасили борг за послуги ЖКГ за рішенням суду) досягло 24,2 тис. осіб, збільшившись за рік у 2,2 рази. Про це повідомляється на сайті Національного бюро кредитних історій (НБКИ).

Середній розмір боргу росіян за послуги ЖКП становить близько 50 тис. руб. Близько половини всіх злісних неплатників повністю або частково погашають наявну у них заборгованість у найкоротші строки після того, як дізнаються про потрапляння цієї інформації в їх кредитні історії, йдеться в повідомленні бюро.

У березні минулого року в Росії набув чинності закон про наказовому порядку стягнення боргів за комунальні послуги. Закон передбачає, що керуючі компанії можуть об'єднувати документи на всіх боржників по платежах до багатоквартирних будинках, подавати на них в суд списком і домагатися оплати через судовий наказ.

Восени 2017 року повідомлялося, що колекторські агентства отримали права на стягнення боргів за житлово-комунальні послуги (ЖКП) 200 тис. росіян на загальну суму в 20 млрд руб. Ефективність стягнення такого роду боргів на досудовій стадії знаходиться в діапазоні 5-10%, судової — 15-20%.



Категория: Недвижимость