Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість Росії скоротився вдвічі


Опубликованно 15.07.2018 02:00

Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість Росії скоротився вдвічі

Інвестори не поспішають вкладати гроші в російську комерційну нерухомість: за підсумками першого кварталу 2018 року загальний обсяг інвестицій в склади, офіси і торгові центри склав всього $300 млн — це в два рази менше, ніж за той же період минулого року. Про це «РБК-Нерухомості» розповіли в міжнародній компанії Colliers International.

Особливо помітно скоротилася частка іноземного капіталу — зараз вона становить 14%, тоді як у минулому році досягала 18%, а в докризовому 2014-му — 25%, відзначають аналітики. «Таке зниження було частково передбачувано після «ударного» завершення 2017 року, коли сумарний обсяг інвестицій досяг $2,59 млрд. Інвестори прагнули закрити угоди до настання свят, що в підсумку зробило результат останнього кварталу 2017 року рекордно великим за останні чотири роки», — пояснює партнер Colliers International Станіслав Бібік.

Найпривабливішим для інвесторів сегментом залишаються офіси — на них у першому кварталі припало 63% від загального обсягу вкладених грошей (в 2017 році — 65%). При цьому компанії воліють купувати офісні будівлі під власне розміщення. Так, наприклад, адміністрація Московської області викупила 29,9 тис. кв. м у бізнес-центрі Pallau-RB, енергозбуткова компанія «Восток» стала власником бізнес-центру «Сретенка, 18» в Москві, а компанія JetBrains придбала для реконструкції та розміщення власного офісу МФК Lotos Tower в Санкт-Петербурзі.

У Colliers International вважають, що до кінця року офіси залишаться самим затребуваним активом, однак тепер інвестори будуть прагнути вкладати гроші в цю нерухомість в основному для отримання доходу.

Другим за обсягом вкладень сегментом стали склади. За перші три місяці поточного року на їх частку припало 17% всіх інвестицій (в 2017 році — 0%). Набагато менш привабливими для інвесторів залишаються торгові центри (11%) і готелі (9%), укладають в Colliers International.

Більшість угод (57%) з російської комерційною нерухомістю традиційно полягає в Москві — всього з початку року інвестори вклали в столичні об'єкти $172 млн. На другому місці — Санкт-Петербург (30%), де обсяг інвестицій знизився майже в три рази порівняно з минулим роком і склав всього $90 млн. Ще 13 довелося на регіони. Загальний обсяг коштів, вкладених в комерційну нерухомість Росії, за підсумками 2018 року досягне $4 млрд, прогнозують в Colliers International.



Категория: Недвижимость