«Москва-Сіті», який ми втратили: 11 нереалізованих проектів в ММДЦ


Опубликованно 16.07.2018 03:11

«Москва-Сіті», який ми втратили: 11 нереалізованих проектів в ММДЦ

Московський міжнародний діловий центр (ММДЦ) «Москва-Сіті» давно став візитною карткою Москви нарівні з Кремлем, храмом Василя Блаженного, Останкінської телевежею та іншими пам'ятками. Його обриси звичні оку і легко впізнавані назви багатьох хмарочосів постійно на слуху.

Однак на шляху до свого вигляду діловий центр втратив багато цікаві проекти: ідеї як російських, так і зарубіжних архітекторів дійшли до наших днів частково або не дійшли зовсім. Як міг виглядати «Москва-Сіті», якби вдалося реалізувати всі початкові задуми, — в матеріалі «РБК-Нерухомості».

Початкова концепція

Самий перший план «Москва-Сіті» розробила майстерня № 6 «Моспроекта-2», якою керував архітектор Борис Тхор. Його концепція була схвалена 12 березня 1991 року. Архітектори запропонували розбити діловий центр на 22 великі зони з парком, підземною парковкою та транспортною магістраллю, яка закінчувалася стоянками у кожної з веж.

Другий справа — Борис Тхор (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

Перша планувальна модель Сіті, розроблена Борисом Тхором (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

Макет ділового центру «Москва-Сіті». 1998 рік (Фото: Сергій Джевахашвили/ ІТАР-ТАСС)

Головним структурним елементом «Москва-Сіті», на думку Тхора, повинна була стати заплава Москви-ріки. Будівлі ближче до набережної могли б відкривати вид на воду для людей, які живуть і працюють на верхніх поверхах хмарочосів другої лінії. Вежі передбачалося побудувати буквою U навколо зеленої суспільної зони.

Центральне ядро ММДЦ «Москва-Сіті» за проектом Бориса Тхора (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

1. Комплекс-ядро

Пізніше концепція центру ММДЦ змінилася, і замість парку архітектор Майнхард фон Геркан запропонував побудувати комплекс-ядро.

Візуалізація проектної пропозиції центрального ядра німецького архітектора Манфреда фон Геркена. 2002 рік (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

За проектом він представляв собою скляно-бетонний купол з обрисами материків і світловий проекцією зміни дня і ночі. Всередині архітектор розробив дев'ять поверхів з кінозалом, ресторанами і музеями. До речі, віддалено схожим на задумку Геркана можна називати багатофункціональний кіноконцертний зал, який відкриється в діловому центрі в 2018 році.

2. Башта «Росія»

Висотність хмарочосів в «Москва-Сіті» повинна була наростати по спіралі і закінчуватися вежею «Росія» — найвищою в Європі. За версією Тхора, вона передбачалася простий околоцилиндрической форми і золотистого кольору. Своїм зовнішнім виглядом хмарочос відсилав до традиційних для російського зодчества колокольням. За задумом архітектора, у вежі висотою 600 м могли одночасно перебувати до 25 тис. осіб.

Башта «Росія». 1 — проект Бориса Тхора; 2 — проект Нормана Фостера (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

Макет вежі «Росія» за проектом Нормана Фостера (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

Іншу концепцію вежі «Росія» розробив британський архітектор Норман Фостер. Згідно з його задумом, башта складалася з трьох конусів, об'єднаних в піраміду загальним «хребтом» — така конструкція давала висотці максимальну стійкість. Висота хмарочоса за проектом збільшилася до 612 м (зі шпилем — до 744,5 м), загальна площа — до 500 тис. кв. м. На вершині була запланована оглядовий майданчик з кафе. Фостер сподівався зробити «Росію» высокоэкологичной, з застосуванням технологій переробки енергії та збору води з опадів. На жаль, економічні обставини не дозволили інвестору здійснити будівництво хмарочоса.

3. «Вежа Федерація» зі шпилем

Замість «Росії» у КОМПЛЕКСІ розмістився інший найвищий хмарочос Європи (до закінчення будівництва «Лахта Центру» в Петербурзі) — «Вежа Федерація». Цей хмарочос у підсумку був зведений, проте з відмінностями від початкового плану.

Комплекс «Вежа Федерація». 1 — початковий проект зі шпилем; 2 — будівництво шпиля; 3 — остаточний проект без шпилю (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

Проект переходу між вежами через шпиль (Фото: Музей «Москва-Сіті»)

В поточному вигляді «Федерація» складається з двох висоток (західна — 242,2 м, східна — 373,3 м), об'єднаних лише спільною стилобатом. Спочатку між вежами розташовувався скляний шпиль з горизонтальними перемичками, соединявшими вежі пішохідними переходами. Всередині шпиля планувалися високошвидкісні ліфти, а на вершині — оглядовий майданчик. У процесі зведення від центрального шпиля було вирішено відмовитися: полупостроенную демонтували конструкцію, а оглядовий майданчик перенесли в «Вежу Федерація. Схід».

4. Мерія Москви

У 2002 році було прийнято рішення про створення в ММДЦ урядового кварталу. Переможцями архітектурного конкурсу на проект будівлі мерії Москви стали Антон Нагавицын і Михайло Хазанов. Проектна висота хмарочоса склала 72 поверху, або 308,4 м.

Фото: via Музей «Москва-Сіті»

Передбачалося побудувати строгу квадратну вежу з озелененими поясами і дахом у вигляді букви М. Спочатку архітектори запланували зробити її в однотонної колірній гамі, однак на прохання екс-мера столиці дах на плані була перефарбована в червоний колір. У 2008 році проект заморозили.

5. «Міракс-сад»

У 2008 році компанія «Міракс-Груп» Сергія Полонського провела архітектурний конкурс на реставрацію набережній «Москва-Сіті». Переможцем конкурсу стала архітектурна студія Михайла Асадова, яка спроектувала зелене громадський простір з житловими віллами і багатофункціональним рекреаційним комплексом. Проект отримав назву «Міракс-сад».

Фото: Архітектурне Бюро Асадова

Нова набережна включала в себе пішохідну зону, вхідну групу станції метро, автомобільну розв'язку, причал для яхт і вертолітний майданчик. Також тут передбачалося побудувати МФЦ з торговим центром, ресторанами, підземною парковкою і прогулянковим парком на покрівлі. Візуальною домінантою оновленій набережній повинен був стати скляний багатобарвний транспортно-житловий міст. Всередині моста проходила б лінія монорейки і розташовувалися двухуровневные житлові вілли з зеленими двориками.

6. Тріумфальна арка

Після перемоги в конкурсі «Міракс» запропонував студії Асадова придумати проект забудови двох сусідніх з набережної ділянок. Архітектори вважають, що будувати чергові вежі не можна, так як вони загубляться на тлі інших хмарочосів «Москва-Сіті». Замість цього було вирішено об'єднати ділянки, побудувавши на них єдину конструкцію у формі арки.

Фото: Архітектурне Бюро Асадова via Музей «Москва-Сіті»

За задумом архітекторів, силует арки, принципово новий для ММДЦ, відсилав до московської Тріумфальній арці. В незвичайному будинку висотою 280 м передбачалося розмістити 500-600 тис. кв. м площі. Конструкційні рішення опрацьовувалися разом з головним архітектором «Москва-Сіті» Володимиром Травушем.

7. «Іван Великий»

У процесі архітектурних досліджень арка перетворилася у величезну вежу, по проектній висоті на 100 м випереджала Росію» авторства Нормана Фостера. Хмарочос мав дві опори, по одній на обох ділянках, які з'єднувалися на висоті 410 м. Між опорами розташовувалися б горизонтальні «поверхи жорсткості» з озелененням.

Фото: Архітектурне Бюро Асадова via Archi.ru

Проект отримав назву «Іван Великий» на честь знаменитої дзвіниці в Кремлі: до 1952 року вона вважалася найвищою будівлею в Москві. Нова вежа повинна була повторити долю дзвіниці, надовго став архітектурною домінантою столиці.

8. Крила метелика

Пізніше від ідеї гігантської башти Асадову довелося відмовитися. Натомість архітектори бюро Асадова прийшли до двох дзеркально симетричних парах висоток на 160 м та 200 м, що нагадує крила метелика.

Фото: Архітектурне Бюро Асадова via Archi.ru

Фасади передбачалося покрити кольоровий узорной сіткою, що відсилає до мосту «Міракс-саду». Дах і вільні площі ділянки збиралися озеленити, що також перекликалася б з прогулянковим простором нової набережної.

9. Парламент-центр

Крім проекту для «Міракс Груп», Асадов розробив проект зведення на території «Москва-Сіті» нової будівлі для Федеральних зборів Росії. У цьому проекті передбачалося задіяти вже побудовані підземні споруди замороженого хмарочоса для мерії.

Фото: Архітектурне Бюро Асадова via Музей «Москва-Сіті»

Перші шість поверхів архітектори відводили під парламентську бібліотеку. Автори вважали це символічним: підставою для місця роботи депутатів і сенаторів стало б сховище знань і законів. Над книгосховищем височіють дві паралельні «стінки» з поверхів, в одній з яких засідає переважно Державна дума, а в іншої — Рада Федерації. Вінчає будівля триповерхова перемичка, на якій розташовані апарати обох палат. У ніші, утвореної «стінками», за проектом розташовані три зали — по одному на кожну палату і один загальний.

10. Аквапарк

Серед інших відкинутих проектів на території «Москва-Сіті» була присутня ідея створення аквапарку. Він повинен був увійти до складу ділового комплексу «Імперія». Розрахункова вартість забудови ділянки площею 1,74 га склала $470 млн, з них на будівництво аквапарку передбачалося витратити приблизно $120 млн.

Фото: via Музей «Москва-Сіті»

Першу концепцію аквапарку розробила російський архітектор Інна Ройтбург. З 2002 року проектуванням аквапарку в ММДЦ займалося архітектурне бюро італійця Джованні Коррадетти.

11. «Юрій Долгорукий»

Іншим відомим зарубіжним архітектором, проектировавшим хмарочоси для «Москва-Сіті», стала Заха Хадід. Вона запропонувала побудувати в діловому центрі готельно-виставковий комплекс з двох овальних башт заввишки 56 і 50 поверхів, сполучених скляними містками, і горизонтального павільйону.

Фото: Zaha Hadid Architects via Музей «Москва-Сіті»

Східну вежу і пентхаус західної планувалося повністю віддати під житлові апартаменти. У західній башті левова частка площ відводилася під готельні номери. У горизонтальному будові передбачалося розмістити виставковий простір, громадську зону з кафе, три малих конференц-зали і один великий на 1,5 тис. місць. Роботи з будівництва повинні були стартувати в 2016 році, але поки так і не почалися.

Редакція дякує Музей «Москва-Сіті» за допомогу в підготовці матеріалу



Категория: Недвижимость