Росія зайняла друге місце в Європі за обсягом введення торгових центрів


Опубликованно 16.07.2018 03:11

Росія зайняла друге місце в Європі за обсягом введення торгових центрів

За підсумками 2017 року в європейському рейтингу країн за обсягом нових введених площ в торгових центрах Росія опустилася з першого на друге місце. Якщо в 2016 році в російських містах було введено в експлуатацію 1,6 млн кв. м, то в 2017-му цей показник скоротився до 616 тис. кв. м, що стало мінімальним значенням за десять років, говориться в дослідженні «Торгові центри Європи» компанії Cushman & Wakefield.

Очолила рейтинг Туреччина, де в минулому році ввели 1,1 млн кв. м нових торгових площ, що становить 47% від загального показника в регіоні Центральної та Східної Європи. Портфель проектів забудови на два найближчі роки включає в себе 1,4 млн кв. м нових площ, приблизно 70% яких знаходяться в Анкарі і Стамбулі, йдеться в дослідженні. Замикає трійку лідерів Польща з показником менше 500 тис. кв. м.

У 2018 році в Росії введуть близько 500 тис. кв. м торговельних площ — це стане мінімальним показником за 11 років, раніше аналітики спрогнозували Cushman & Wakefield. Причому майже половина з них — 220 тис. кв. м — доведеться на Москву і Підмосков'ї. Настільки низькі обсяги введення — наслідок кризових років. Починаючи з 2015 року девелопери майже не запускали нові проекти, що в експлуатацію вводилися в основному ті об'єкти, які були розпочаті ще в докризовий період.

У регіонах Росії зараз основна частка нового будівництва (майже 60%) припала на нові фази вже існуючих проектів. У Санкт-Петербурзі планується капітально відремонтувати і перезапустити з новою концепцією торгові центри «Пік», «Академ Парк», «Атлантик-Сіті» і «Континент», в Москві — «Золотий Вавилон Відрадне» і «Золотий Вавилон Ростокино», йдеться в дослідженні.

Одночасно в Росії скорочується попит на великі торгові площі: на кінець 2017 року середній розмір існуючого торговельного центру становив 36,8 тис. кв. м, тоді як середній розмір торгового об'єкта, що планується до відкриття в 2018 році, становить всього 25 тис. кв. м, відзначають аналітики.

Зниження темпів будівництва торговельних комплексів спостерігається у багатьох європейських країнах, кажуть в Cushman & Wakefield. Так, наприклад, у Німеччині з-за законодавчих обмежень на будівництво торгових центрів за межами міст темпи введення таких об'єктів за останній рік скоротилися на 82%. В цілому в Європі площа нових, введених в 2017 році торгових центрів скоротилася на 23% порівняно з попереднім роком, склавши 3,8 млн кв. м.

Протягом найближчих двох років в регіоні планується ввести всього 6,6 млн кв. м. При цьому аналітики вказують на розрив між країнами Західної та Центральної та Східної Європи, так як Західну Європу очікує спад на 21,3%, тоді як регіон Центральної та Східної Європи, навпаки, буде демонструвати зростання на 12,3%, говориться в дослідженні.



Категория: Недвижимость