Житло під дахом: скільки коштують в Москві квартири з мансардами


Опубликованно 22.07.2018 12:00

Житло під дахом: скільки коштують в Москві квартири з мансардами

Квартири з мансардами столичні ріелтори називають штучним товаром. На відміну від Санкт-Петербурга, де збереглося багато старих будинків зі скошеними дахами і житловими горищами, в Москві мансарди — як правило, результат надбудови і реконструкції.

Тим не менш деяка кількість таких незвичайних об'єктів у столиці. Експерти розповіли, що це за пропозиції, де і за якою ціною їх можна придбати.

Пропозиція

Квартири з мансардами — як в новобудовах, так і на вторинному ринку — зустрічаються в основному в малоповерхових будинках в престижних районах Москви, і більшість з них відноситься до дорогих сегментах. В сегменті масового житла вони не представлені.

«У сучасному розумінні мансарда — це або надстроенный поверх, або упорядкований горище, коли піднімається лінія покрівлі, робляться вікна в скосі, — пояснила голова правління групи компаній «Міель» Оксана Вражнова. — У Москві є кілька будинків з централізовано надбудованими мансардами — наприклад, на Фрунзе, Саввинской і Котельнічеській набережних. У новому фонді такі пропозиції теж зустрічаються нечасто».

За даними компанії «Інком-Нерухомість», в загальному обсязі пропозиції на вторинному ринку житла Старої Москви, рівному зараз 30 636 об'єктів, квартири з мансардами складають зовсім незначну частку — всього 2%. При цьому на ринку новобудов об'єкти з мансардами є тільки в комплексах апартаментів. Лофт-апартаменти у вигляді мансарди зустрічаються, наприклад, на останніх поверхах історичних будівель в центрі столиці або в будівлях фабрик після реконструкції.

«На вторинному ринку, як правило, це квартири, відремонтовані власниками будинку або верхніх поверхів, — розповіла керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая. — Перші приклади такої дворівневої організації приміщень помічені ще в 1990-х роках».

Ціни

Розкид цін на квартири з мансардами — 0,1–1,2 млн руб. за 1 кв. м, середня вартість — майже 400 тис. руб. за «квадрат», відзначають аналітики «Метриум». Взагалі, розкид цін на приміщення такого типу досить великий. Найменший бюджет покупки квартири з мансардою — близько 13,5 млн руб.

За даними онлайн-сервісу оголошень ЦІАН, що за такою ціною можна придбати, наприклад, мансарду в сталінському будинку на Ленінському проспекті. За 19 млн руб. продаються 32-35-метрові лоти «Метрополіс Лофт» на Мясницькій, де був повністю переобладнаний горище. У комплексі бізнес-класу St Nicolas в Тверському районі, який представляє собою відреставрована будівля XIX століття в стилі бароко і класицизму, мансарди коштують від 90 млн до 189 млн руб. Найбільш дорогою з лотів на переобладнаних горищах — 320-метрове приміщення на Знам'янці за 380 млн руб.

Серед апартаментних комплексів мансарди пропонуються в декількох проектах — наприклад, в «Берзаріна 12», «Миколаївському будинку», Wine House, «Будинок на Красіна», Studio 12, «Лофт 17», Clerkenwell House і ряді інших. Середня ціна на такі мансарди становить 387 тис. руб. за 1 кв. м.

«Сама по собі наявність мансардного поверху ще не означає, що таке житло буде коштувати дорожче звичайної квартири, — зазначає Марія Литинецкая. — Ціна мансарди може перевершувати розцінки на традиційне житло, так і менше на 10-15%, якщо немає попиту: не завжди реконструкція йде на користь плануванні об'єкта. Втім, іноді наявність мансарди ніяк не відбивається на ціннику, якщо низька стеля, відсутність опалення або обмежена інсоляція не дозволяють зробити повноцінне приміщення».

Фото: Globallookpress

Попит

У Москві попит на квартири з мансардами досить низький із-за їх високої вартості і нестандартного формату, кажуть експерти. Але якщо покупець зацікавлений в покупці просторого приміщення в певній локації, то він може розглянути такий об'єкт. Швидко продати приміщення з мансардою можна також у тому разі, коли на нього знаходиться покупець-оригінал, прицільно підшукує собі житло з незвичайним плануванням.

«Наявність незвичайних планувань (в тому числі і в приміщеннях, розташованих на горищах) часто ускладнює процес реалізації об'єктів на вторинному ринку, — розповів директор департаменту вторинного ринку компанії «Інком-Нерухомість» Михайло Куликов. — Зараз в тренді раціональний підхід до вибору житлоплощі, і покупці не хочуть переплачувати за химерні дизайнерські ідеї, нехай і запам'ятовуються, або за можливість жити в прямому сенсі слова під дахом будинку. І навіть якщо власники пентхаусів і квартир з мансардами не завищують вартість пропозиції, реалізувати подібне житло в короткі терміни зазвичай вдається лише при зниженні ціни приблизно на 20%».

Мансарди не дуже затребувані серед покупців з-за проблем з інсоляцією, додає Оксана Вражнова. Невелика кількість світла — їх головний недолік. Однак завдяки сучасним технологіям життя «на горищі» стає настільки ж комфортними, як і у звичайних приміщеннях, хоча інерція мислення поки не подолана і не дозволяє зробити попит на мансарди масовим, говорить Марія Литинецкая. Тим не менш бажання оселитися в незвичайному місці росте, і девелопери реагують на поступово зростаючий інтерес покупців.



Категория: Недвижимость