У Підмосков'ї рекордно подорожчали ділянки без підряду


Опубликованно 23.07.2018 03:00

У Підмосков'ї рекордно подорожчали ділянки без підряду

Середня вартість ділянок без підряду (УБП) на заміському ринку Підмосков'я досягла п'ятирічного максимуму — 3,9 млн руб., підрахували в компанії «Інком-Нерухомість». Для порівняння: упродовж минулого року середня вартість ПБЖ коливалася в межах 2,2–2,4 млн руб. Середній чек покупки, навпаки, зменшився з 2013 року на 30% — до 1,4 млн руб. Такі цифри, на думку ріелторів, свідчать про тривалу стагнацію ринку.

Іншим кризовим ознакою ріелтори називають зростаюче число ПБЖ у складі нових селищ. За останні п'ять років частка таких ділянок зросла з 54% до 71%. Для порівняння: квартири в малоповерхових будинках (МЗ) займають 15% від загального обсягу пропозиції, котеджі -7%, таунхауси — 5%, дуплекси — 2%.

Збільшення частки ПБЖ — наслідок дефіциту проектів із забудовою і відсутності у девелоперів фінансових можливостей для їх створення. Статистика показує, що з початком нової хвилі кризи частка земельних ділянок різко зросла і продовжує зростати, відзначають в «Інкомі».

ПБЖ — самий бюджетний формат заміської нерухомості, тому попит на них зростає: з 54% у 2013 році до 60% в 2018-м. Однак покупців знаходять далеко не всі об'єкти. Ділянки без інфраструктури та комунікацій, із завищеними цінниками, що становлять більше половини всього пропозиції, швидше за все, не будуть продані ніколи, попереджають ріелтори.

В межах 30 км від МКАД частка неліквідних пропозицій становить 30-35%, на більшій відстані ця цифра сягає 80%. Втім, і багато придбані ділянки не завжди затребувані — 20% з них так і залишаються незабудованими через п'ять років після покупки, заявляли раніше в «Інкомі».



Категория: Недвижимость